Santa Coloma de Farners ha estat el centre d’atenció del món de la pastisseria després que Trias Pastissers s’hagi proclamat vencedora del concurs mundial de xuixos. La competició, que ha arribat a la seva cinquena edició, s’ha celebrat al parc de la Devesa de Girona aquest dissabte i ha reunit 25 pastissers catalans que han presentat les seves millors elaboracions.
Quim Trias, membre de la quarta generació d’aquesta històrica família pastissera i vinculada a les famoses galetes Trias, ha estat l’encarregat de rebre el guardó de mans de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas. Aquest premi arriba en un moment especialment significatiu per a Trias Pastissers: només fa uns mesos que han començat a elaborar aquests dolços tradicionals.
L’obrador va començar a oferir els seus xuixos el maig passat, inicialment només els dimecres i amb encàrrec previ. “Després de diverses proves, hem aconseguit el resultat que volíem”, asseguraven aleshores des de la pastisseria. L’èxit ha estat rotund, fins al punt de ser reconeguts amb el màxim guardó en un concurs de gran prestigi.
El jurat, format per experts del sector gastronòmic, ha valorat diferents aspectes dels xuixos presentats: la qualitat de la crema, la textura de la massa, el fullat, la cocció, la qualitat del fregit i l’equilibri de sabors entre la crema i l’exterior del dolç.
Un concurs amb història
El concurs mundial de xuixos es va crear l’any 2018 per iniciativa del periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, coincidint amb el centenari d’aquest dolç tan emblemàtic de Girona. L’origen del xuixo es remunta a l’obrador del pastisser Emili Puig, situat al carrer de la Cort Reial, qui s’hauria inspirat en un pastís francès per donar vida a aquesta icona de la rebosteria catalana.
En edicions anteriors, el guardó va recaure en establiments de diverses localitats: el 2024 va guanyar la pastisseria Triomf de Barcelona, mentre que en anys anteriors es van imposar la pastisseria Padrés de Banyoles, Pa Artesà del Vallès de Santa Perpètua de Mogoda i Pastisseria Juhé de L’Escala.
Aquest any, el jurat ha comptat amb figures destacades del món de la gastronomia i la pastisseria, com la guanyadora de l’edició anterior, Gisela Bellart, els pastissers Lluïsa Estrada i Joan Camps, el xef Pere Massana, el director de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, Olivier Fernández, i periodistes especialitzats com Tana Collados i Fernando Toda. També hi ha participat la dietista Lídia Casademont i Assumpció Puig, neta del creador del xuixo de Girona.