Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Maresme fixa el 2030 com a horitzó per consolidar l’economia circular


La comarca del Maresme es marca com a objectiu l’any 2030 per consolidar la cultura de l’economia circular. Així ho constata un estudi presentat aquest dijous per la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) i la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus Mataró (TCM), que analitza el potencial d’aquest model a la comarca i defineix una estratègia per al seu desplegament progressiu.

L’informe, elaborat en el marc del projecte Economia Maresme Circular, identifica els sectors del tèxtil, l’agricultura, l’hostaleria i la indústria com els principals motors per liderar la transició cap a un nou model econòmic més sostenible. També assenyala els polígons industrials com a infraestructures estratègiques per al desplegament de la circularitat, tot i que remarca que caldran inversions importants en serveis i infraestructures, així com un canvi de mentalitat.

Entre les barreres detectades per implantar aquest model al Maresme, l’estudi destaca la manca de coordinació entre empreses, administracions i ciutadania. També les exigències normatives i fiscals creixents. A més d’una cultura empresarial encara desigual en matèria de circularitat. En la majoria dels casos, les empreses que han començat a aplicar criteris circulars es limiten al reciclatge o a la reducció de consums, mentre que pràctiques com la simbiosi industrial o la servitització són encara poc comunes.

Caldrà un canvi de mentalitat

Davant aquest escenari, el document proposa una sèrie d’accions concretes per accelerar la transició. Entre les mesures destacades hi ha la creació d’un Consell de Governança Circular, incentius fiscals per a empreses circulars, transformació dels polígons industrials, programes de formació i sensibilització, i el suport a incubadores i acceleradores de projectes.

“La comarca té el potencial necessari per convertir-se en referent en economia circular, però cal passar de la diagnosi a l’acció”, va afirmar la directora executiva de la FAGEM, Marta Garcia Escandell, durant la presentació. Garcia va destacar que l’economia circular no és només una necessitat ambiental, sinó també una oportunitat per millorar la competitivitat i generar nous models de negoci.

La presentació de l’estudi va tenir lloc en el marc de la primera edició del Fòrum Economia Maresme Circular, celebrat a l’Espai Mataró Connecta. La jornada va reunir una cinquantena de representants del món empresarial, institucional, acadèmic i social, que van posar en comú iniciatives, inquietuds i propostes per avançar cap a un model de producció basat en la reutilització, la reparació i el reciclatge.

Durant el fòrum es van presentar dos casos d’èxit locals: l’empresa Vivers Sala Graupera, especialitzada en jardineria sostenible, i un projecte liderat per la Fundació Institut Català del Suro per reutilitzar aquest material en la indústria cosmètica. També es va organitzar una taula rodona amb empreses com SolarTradex, Corktex, Excavacions Iluro i la cooperativa Rconnecta, i una xerrada sobre el paper de la intel·ligència artificial en l’economia circular.

El projecte Economia Maresme Circular ha estat cofinançat per l’Agència Catalana de Residus i la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. L’estudi culmina un cicle de sis jornades formatives per fomentar la cultura circular entre el teixit empresarial i administratiu de la comarca, en què han participat prop d’un centenar d’empreses.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit