Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Maresme, entre les comarques catalanes amb menor pes de població estrangera tot i el creixement sostingut

La comarca registra un augment del 5,6% en la població d’origen estranger durant el darrer any, amb una presència que continua per sota de la mitjana catalana


El Maresme ha registrat un augment del 5,6% en el nombre de residents estrangers durant l’últim any, assolint un total de 63.894 persones d’origen internacional. Tot i aquest increment, la seva presència continua sent una de les més baixes de Catalunya. De fet, la població estrangera maresmenca representa el 13,5% del total de la població comarcal. Així, queda per sota del 18,02% de mitjana catalana, segons dades del Cens analitzades per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal.

En el rànquing català, el Maresme ocupa la 31a posició pel que fa al pes de població estrangera, tot i la seva gran diversitat demogràfica i pes territorial.

Fortes diferències entre municipis

En l’àmbit municipal, vuit localitats superen la mitjana comarcal. Calella lidera amb un 21,41% de població estrangera, seguida de Caldes d’Estrac (18,45%) i Santa Susanna (17%). Continuen Mataró (16,94%), Pineda de Mar (16,24%), Cabrils (14,71%), Sant Andreu de Llavaneres (14,30%), Premià de Mar (14,20%), Malgrat de Mar (13,62%) i Sant Pol de Mar (13,60%).

Per contra, els municipis amb menor presència estrangera són Òrrius (3,85%), Tiana (5,72%), Argentona (6,34%), Dosrius (6,36%) i Palafolls (7,26%).

Origen i distribució de la població estrangera

La major part de la població estrangera resident al Maresme prové del continent africà (32,34%) i de països europeus (31,34%). Els segueixen Amèrica (26,01%) i Àsia (10,02%). En canvi, Oceania té una presència testimonial (0,1%).

Tot i això, en 24 municipis maresmencs predominen les nacionalitats europees. Les africanes són majoritàries a Pineda, Arenys de Munt, Mataró i Premià de Mar. En canvi, les americanes, a Arenys de Mar i Canet de Mar.

Pel que fa a les nacionalitats, el Marroc continua sent el país d’origen més present a la comarca, amb 14.646 residents. En segona posició queda Itàlia (4.542). Segueixen Xina (3.957), Colòmbia (2.970) i Argentina (2.412).

La nacionalitat marroquina és la més nombrosa en 16 municipis, mentre que l’italiana predomina en nou municipis, incloent-hi Tiana, Alella, Teià i Vilassar de Mar. Altres nacionalitats destacades són la ucraïnesa (majoritària a Llavaneres i Santa Susanna), la xinesa (Montgat), la francesa (Òrrius) i la gambiana (Sant Iscle de Vallalta).

Un perfil jove i en edat activa

Pel que fa a l’estructura d’edat, la població estrangera es caracteritza per una alta concentració de persones en edat laboral, especialment entre els 35 i els 49 anys. Això contribueix a rejovenir la piràmide demogràfica d’una comarca amb envelliment progressiu. Així, des del Consell Comarcal apunten que el col·lectiu estranger és un factor rellevant en la dinamització del teixit socioeconòmic del Maresme.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit