La comarca del Maresme ha començat a treballar per reduir la pressió de l’aigua que arriba a les cases. La setmana passada, el sistema Ter-Llobregat, en què s’inclou la comarca del Maresme i també la Selva, entrava en fase d’emergència per sequera després que els embassaments registressin una capacitat per sota del 16%.
Les noves mesures de la fase d’emergència afecten als 30 municipis del Maresme inclouen la limitació del consum d’aigua per habitant i dia a 200 litres o la reducció del 80% dels recursos hídric destinats a usos agrícoles, al 50% als ramaders i del 25% als industrials i recreatius. A més, també limita el reg públic a la supervivència d’arbrat i jardins botànics i que sempre es faci amb aigües regenerades. Aquestes mesures s’aniran intensificant en funció del nivell de reserves d’aigua.
Tot i que la nova limitació posa el límit en 200 litres per habitant i dia, la Generalitat recomana que se situï als 90 litres a les llars. Com recull el Consell Comarcal del Maresme, la mitjana de consum a la comarca està en els 125,47 litres diaris per habitant. A més, els recursos hídrics es destinen en un 70% a consum domèstic i al 30% restant a activitats econòmiques.
Argentona ja hi treballa
L’empresa municipal Aigües Argentona fa dies que treballa per reduir la pressió de l’aigua que arriba a les cases. En aquest municipi els operaris treballen en un total de 24 vàlvules que regulen la pressió en diferents zones i hi apliquen reduccions de manera esglaonada, d’aproximadament un 3% en cada operació. L’objectiu és arribar a reduir fins a un 10% la pressió de l’aigua a tot el municipi.
Segons explica l’alcaldessa, Montse Capdevila, “no són mesures populars, però si quan obrim l’aixeta no hi ha aigua, no sabrem com fer-ho. Hem de poder actuar amb previsió”.
Segons les darreres dades oficials de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) corresponents al mes de desembre, el consum al municipi era de 312 litres per habitant i dia. L’Ajuntament està adoptant mesures per revertir la situació.
A banda de la reducció de la pressió, el consistori també treballa en la reparació de fuites i, també, en la persecució del frau de llars que tenen el subministrament connectat il·legalment. Segons Capdevila, un 48% de l’aigua que entra a Argentona es perd per aquestes dues circumstàncies.