El Jardí Botànic Marimurtra de Blanes s’ha unit a la xarxa FenoCat. Es tracta d’un projecte impulsat pel Servei Meteorològic de Catalunya en col·laboració amb el programa europeu PEP725, que estudia la fenologia de plantes i animals a escala internacional.
Monitoratge per entendre els efectes del clima en els ecosistemes
La fenologia analitza els cicles estacionals de la natura, com la floració, la caiguda de les fulles o la maduració dels fruits. També estudia com aquests processos es veuen afectats per les condicions climàtiques. Aquest monitoratge és essencial per comprendre com el canvi climàtic està modificant els ecosistemes, ja que moltes espècies estan experimentant canvis en els seus cicles habituals, com floracions anticipades o retardades.
A Marimurtra es farà el seguiment de tres espècies clau de l’entorn mediterrani. Seran la parra (Vitis vinifera), l’olivera (Olea europaea) i l’arboç (Arbutus unedo).
Aquestes espècies han estat seleccionades per la seva rellevància ecològica i el seu paper en els cultius tradicionals mediterranis. Per donar visibilitat al projecte, es col·locaran cartells informatius davant de cada planta, explicant la seva importància i el treball que es fa dins la xarxa FenoCat.
Les dades recollides per Marimurtra s’integraran a la base de dades de FenoCat. Aquí s’analitzaran conjuntament amb dades meteorològiques. Això permetrà entendre millor els efectes del canvi climàtic sobre la vegetació i contribuirà a la recerca internacional sobre biodiversitat i medi ambient.