Free Porn
xbporn

deneme bonusu veren siteler

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El jaciment de Ca la Madrona de Mataró no seria d’època visigòtica segons una investigació

Les troballes que s'han fet comprenen diferents fases cronològiques que van del segle I al segle XIV


Una investigació científica del jaciment de Ca La Madrona de Mataró ha confirmat que no és visigòtic. Segons expliquen des de Maresme Circular, les troballes comprenen diferents fases cronològiques que van del segle I al segle XIV.

Si bé entre les primeres hipòtesis s’apuntava que podien ser d’època visigòtica, aquestes ara es confirmen. Així ho conclouen els estudis dirigits pel director de l’excavació del jaciment i arqueòleg, Jordi Ardiaca.

Les troballes 

Del segle I al IV, època romana, s’ha documentat un edifici construït cap al 70 dC i que correspondria a estances de la part rústica d’una vil·la o a un establiment aïllat amb finalitats agrícoles o industrials. D’aquesta època també s’han trobat dos turcularium, és a dir, dos cellers per fer vi.

Durant les excavacions també s’ha trobat un carrer delimitat per un edifici que conserva una porta d’entrada i un mur paral·lel. A més, a banda i banda del carrer es documenta una necròpolis de la qual s’han excavat 88 tombes. Els estudis assenyalen que l’edifici es tractaria d’una construcció a cel obert, sense teulada. A Catalunya s’han trobat edificis molt similars al Monestir de Santa Caterina i al Monestir de Sant Cugat amb necròpolis al voltant. Així les hipòtesis actuals, segons Maresme Circular, porten a pensar que aquest edifici es tracta d’una aula funerària. Aquestes troballes els experts les daten entre els segles IV, V i, “potser inicis del VI”, època postromana.

Del segle XIV s’han documentat un bon nombre de rases per plantar vinyes disposades en filades i que estan limitades per un mur que fa la funció de bancal.

Actualment, com apunten, s’han començat a inventariar les restes ceràmiques trobades. També s’ha iniciat un estudi antropològic dels individus trobats a la necròpolis. Per altra banda, s’estan esperant els resultats del laboratori de les proves de carboni 14 d’aquests.

Des de Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, junt amb l’Ajuntament de Mataró apunten que les troballes es traslladaran per a museïtzar-les en un futur Centre d’Interpretació que s’ubicarà a la zona del Bon Recés.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit