El Consell Comarcal de la Selva invertirà 2,17 milions d’euros en la modernització de la planta de gestió de residus de la comarca. L’objectiu és millorar l’eficiència energètica de la planta situada a Santa Coloma de Farners. També es vol reduir els impactes ambientals que pot tenir la gestió de residus que es recullen a la planta.
Les accions previstes d’aquest pla de cara el 2023 se centraran a millorar l’eficiència energètica i reduir l’impacte ambiental d’aquest edifici. Així n’ha parlat el conseller comarcal de Residus, Joaquim Vivas.
“Entre l’any 2022 i el 2023 es preveuen inversions per més de 2 milions d’euros. Aquestes inversions són per la millora de l’eficiència energètica i la reducció dels impactes ambientals de les instal·lacions. És a dir, reduir el consum energètic i les emissions derivades de l’activitat, l’adequació d’un espai per millorar el tractament de la fracció orgànica i, també una millora digital que és per monitorar tot el sistema de temperatura per poder-l’ho automatitzar”.
Amb totes les millores efectuades, el Consell Comarcal de la Selva també vol aconseguir que el compost que s’extregui de la planta tingui més qualitat. El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha insistit que des del 2017 s’han marcat l’objectiu de “retornar al medi natural” el màxim de matèria possible a partir del compost que s’elabora amb la matèria orgànica que es recull i amb les restes vegetals de les podes d’arbres i jardins.
Aquest nou pla d’inversions dona continuïtat a les obres iniciades el 2019, on ja s’han invertit 1,07 milions d’euros més. En aquests tres anys s’ha millorat el sistema de drenatge per les aigües pluvials i la coberta de les naus de maduració on s’hi emmagatzema la matèria orgànica en el procés de compostatge. A més, també s’ha construït un dipòsit nou de laxivitats amb una capacitat de 140m3, el que millora el seu manteniment posterior.
Més projectes per la comarca
A més el Consell Comarcal de la Selva ha presentat un projecte als fons europeus Next Generation per instal·lar plaques solars a totes les cobertes dels edificis de la planta. Aquesta inversió, quantificada en més de 400.000 euros, permetria generar la meitat de l’energia total que s’hi consumeix.
D’altra banda, el sistema de recollida porta a porta continua sumant municipis a la Selva. . Santa Coloma de Farners es preveu que comenci amb el porta a porta a la tardor.