Free Porn
xbporn

deneme bonusu veren siteler

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El CEAB analitza La Tordera per saber què passa amb els residus plàstics quan s’assequen els rius

Les mostres per l'estudi es prenen a La Tordera


El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) duu a terme un projecte de recerca que analitza què passa amb els residus plàstics als rius en condicions de sequeres continuades, fenòmens extrems o amb la intensa pressió humana. L’estudi l’estan fent al riu La Tordera, d’on n’extreuen mostres de plàstics, sediments i aigua.

Els punts d’on se n’extreuen mostres s’han escollit per ser representatius de les característiques comunes dels rius mediterranis. Així, s’han triat àrees forestals, àrees amb activitat agrícola o ramadera i àrees urbanes. Amb les mostres extretes de La Tordera, des del CEAB-CSIC, fan una valoració del grau de contaminació per plàstics a través de la tipologia i l’origen. Així doncs, aquests plàstics es quantifiquen per saber com es degraden, on van a parar, en quins punts o organismes queden adherits i com es transporten. Amb aquestes mostres, les investigadores del projecte també determinen l’estat de salut general del riu i l’impacte que hi té aquest tipus de contaminació.

L’objectiu d’aquest projecte, l’APOM-Cycling, és comprendre com les diferents circumstàncies que es dinen als rius determinen la retenció i el transport dels residus. A més, també busca saber què passa amb els residus plàstics quan els rius es queden quasi o del tot secs i com aquesta contaminació depèn dels usos del sòl a la conca, és a dir, de les diferents activitats humanes.

Un projecte de triple vessant 

Així, a banda del treball de camp que s’ha iniciat aquest febrer, el projecte compta amb una part d’experimentació en canals artificials. En aquests se simulen, de manera controlada, les condicions que es donen als rius mediterranis. Aquesta part es fa als laboratoris de la seu del CEAB, a Blanes. També a l’Urban River Lab, situat a la depuradora d’aigües residuals de Montornès del Vallès.

A més, l’equip de l’APOM Cycling té previst realitzar activitats divulgatives dins el projecte. L’objectiu és arribar a la ciutadania i que aquesta esdevingui una aliada en la lluita contra la sobreexplotació i la contaminació dels ecosistemes fluvials.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit