Dosrius i Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme, i Hostalric, Tossa de Mar, Arbúcies, Riells i Viabrea, Breda, Vidreres, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sils, Vilobí d’Onyar, Anglès i Caldes de Malavella, de la Selva, passen a ser zones tensades. Així s’ha publicat aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Aquests 16 municipis se sumen als 19 que ja estaven a la llista de zones tensades on limitar el lloguer. A la Selva ja es limiten els lloguers a Lloret de Mar, Blanes i Santa Coloma de Farners. Al Maresme, Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar i Arenys de Munt. També a Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Argentona, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt.
Al conjunt de Catalunya, el Govern ha publicat 131 nous municipis com a zones tensades perquè s’hi apliqui el topall del lloguer. Així, s’arribarà a les 271 localitats en total. En tot el conjunt hi viuen 7 milions de persones, el 90% de la població catalana.
Ara, el següent pas serà enviar la llista al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè entri en vigor aquesta declaració. Així ho preveu la Llei estatal el dret a l’habitatge 12/2023. En l’anterior ocasió, el govern espanyol va trigar set mesos a publicar la resolució. L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants que no estaven inclosos en la primera llista de 140 i que compleixen alguns dels requisits que marca la llei espanyola.
Posar un topall als lloguers
Així doncs, un cop entri en vigor la declaració en aquests municipis, els lloguers dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte dels darrers cinc anys després d’aplicar la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. En el cas dels habitatges propietat de grans tenidors, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.