La Policia Nacional ha detingut dues persones a Lloret de Mar i una altra a Girona per ciberestafes a vuit víctimes de diferents punts de l’Estat. En total han robat 14.200 euros. En el cas de Lloret de Mar, una dona recollia els diners que provenien de les estafes en el mateix moment que les víctimes els ingressaven al seu número de compte i els transferia al segon detingut. En aquest cas, obrien a persones per Whatsapp fent-se passar per familiars que estaven en una situació imprevista i necessitaven urgentment un ingrés de diners a un número de compte. Els ingressos sempre eren de més de 1.000 euros. En el cas del detingut a Girona, clonava targetes bancàries de les víctimes i després anava a caixers per treure’n diners.
En el cas dels dos detinguts de Lloret de Mar, la Policia Nacional va iniciar una investigació a partir de la qual va determinar quin ‘modus operandi’ feien servir. Utilitzaven diversos mètodes com el ja conegut ‘fill en problemes’, en què es feien passar per un familiar de les víctimes i començaven a escriure-li per missatges. A través d’aquesta aplicació explicaven una situació falsa d’un imprevist que havia tingut aquest suposat familiar i per resoldre la situació necessitava que algú li ingressés urgentment una quantitat de diners determinada a un número de compte que els donava.
Abans d’intentar confirmar la identitat dels familiars en qüestió, les víctimes començaven a fer ingressos de diners. Quan els delinqüents tenien la confirmació que s’havia fet la transferència correctament, una de les detingudes s’encarregava de retirar la quantitat abonada per la víctima i portar-lo a un altre número de compte. D’aquesta manera era impossible recuperar els diners.
A continuació, els delinqüents seguien demanant més diners a la víctima fins que aquesta desconfiava i finalment descobria els estafadors. A través de la investigació policial, els agents van descobrir que els autors de Lloret de Mar eren els responsables de tres altres estafes que no s’havien resolt.
Pel que fa al detingut de Girona, l’home feia servir eines d’enginyeria informàtica per obtenir còpies de targetes bancàries de les víctimes. A partir d’aquí, les feia servir per extreure diners en metàl·lic a diversos caixers de la capital gironina. Les extraccions s’havien fet en tres ocasions a principis d’any. Malgrat tot, no ha estat fins ara que un agent que portava la investigació i que en aquells moments estava fora de servei va aconseguir identificar-lo. A partir d’aquí es va detenir l’autor i tancar la investigació corresponent.