Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Dos CAP del Maresme participaran en la prova pilot del nou model sanitari

Salut impulsa els Centres de Salut Integral de Referència (CSIR) amb l'objectiu de millorar l'eficiència i l'accessibilitat


El Departament de Salut ha anunciat la llista d’equips d’atenció primària (EAP) que participaran en la prova pilot dels Centres de Salut Integral de Referència (CSIR). Es tracta d’un nou model que preté dotar els centres de més autonomia i capacitat de gestió. Al Maresme, dos centres han estat seleccionats per aplicar aquest model: l’EAP Canet de Mar i l’EAP Calella, que forma part del Consorci Sanitari del Maresme i la Selva.

La iniciativa, que començarà a desplegar-se el segon trimestre d’aquest any, busca incrementar l’eficiència i la qualitat de l’atenció sanitària, en una reforma que parteix del treball d’un grup d’experts que assessora el Departament de Salut. Dels 27 centres escollits a tot Catalunya, 26 són equips d’atenció primària i un és un equip territorial d’atenció pediàtrica (ETAP).

Objectius i canvis en el funcionament dels CAP seleccionats

Els centres que adoptin el model CSIR ho faran de manera voluntària i no canviaran de nom, però sí de manera de treballar. Segons el Departament de Salut, els objectius principals són millorar l’organització, agilitzar l’accés als serveis sanitaris, incrementar la qualitat assistencial i augmentar la satisfacció dels pacients. També es preveu integrar millor els serveis sanitaris i socials, a més d’incorporar eines d’intel·ligència artificial per optimitzar la gestió administrativa i facilitar el diagnòstic.

D’aquí a un any, el Departament de Salut farà una avaluació dels resultats de la prova pilot amb la intenció d’ampliar el model CSIR a més centres d’atenció primària de Catalunya. La consellera de Salut, Olga Pané, ha subratllat la importància de garantir que els ciutadans puguin accedir a una visita mèdica en un termini màxim de 48 hores.

Participació i selecció dels CAP

Un total de 116 EAP van presentar candidatura per formar part d’aquesta prova pilot, però només 27 han estat seleccionats per un comitè d’experts del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Comitè d’Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS). Els centres seleccionats han estat escollits en funció de la solidesa del projecte presentat i la viabilitat de la seva implementació.

Impacte en l’atenció sanitària local

Els centres que adoptaran el model CSIR treballaran per reduir els temps d’espera en les consultes, millorar l’organització interna i potenciar la coordinació amb l’atenció especialitzada. També es donarà més èmfasi a l’atenció preventiva i als pacients crònics, amb cribratges i programes per al seguiment de malalties a llarg termini.

Els EAP de Canet de Mar i Calella, seleccionats per aquest projecte, tindran l’oportunitat d’implantar aquests canvis amb l’objectiu de millorar el servei als habitants del Maresme. Segons Salut, els usuaris podran notar una millora en l’accessibilitat i en la qualitat de l’atenció rebuda, a la vegada que els professionals sanitaris disposaran de més eines per optimitzar la seva tasca.

Reaccions i crítiques sindicals

Tot i que el projecte vol modernitzar i fer més eficient el sistema sanitari, alguns sindicats han expressat dubtes sobre la seva implementació. El sindicat d’infermeria SATSE ha criticat el model en un comunicat recent, mentre que Metges de Catalunya ja va plantejar algunes reserves al desembre, quan es va anunciar la iniciativa. Els sindicats alerten que el canvi de model podria comportar una major pressió assistencial sense els recursos adequats.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit