test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Detenen dues persones a Lloret en l’operatiu policial contra l’organització neonazi Combat 18


Dues persones han resultat detingudes a Lloret de Mar en el marc de l’operatiu policial de Mossos d’Esquadra i Policia Nacional contra la branca espanyola de l’organització neonazi Combat 18.

Aquest dimarts, Mossos i Policia Nacional ha desarticulat aquesta organització internacional vinculada al nacionalisme i supremacisme blanc que a Alemanya és il·legal i que al Canadà és considerada grup terrorista. A Espanya pretenia crear un projecte neonazi amb intenció d’actuar segons els seus objectius polítics. Els agents han fet 14 escorcolls en diferents municipis catalans i també a Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo. Han detingut 16 persones: 13 homes i 3 dones.

Combat 18 és considerat com el braç armat de l’organització ultradretana Blood and Honour. Aquesta organització té presència en diversos països i que aposta per la lluita armada clandestina per aconseguir les seves finalitats polítiques.

La branca espanyola

En un comunicat, els Mossos han apuntat que aquesta organització incita a l‘odi per motius racistes, antisemites i ideològics. A més, el cos afegeix que Combat 18 pretén establir un règim nacionalsocialista, desestabilitzar el normal funcionament de les institucions polítiques, socials o econòmiques i alterar greument la pau pública per tal de preservar la supremacia de la raça blanca.

Els detinguts es relacionaven amb membres de Combat 18 d’altres països, tant d’Europa com de Sud-Amèrica. Fins ara, l’activitat principal de la branca espanyola s’ha centrat en la realització de múltiples reunions organitzatives, captació continuada de militància, marxandatge per tasques de recaptació econòmica per finançar el grup, intent d’abastiment d’armes de foc, planificació de futures accions violentes contra persones i béns i activitat continuada de proselitisme ultradretà en forma de discursos d’odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, materialitzats a Internet, en grups de missatgeria instantània i en el pla físic.

Combat 18

Combat 18, així com altres organitzacions similars, s’adscriuen en gran part a l’extremisme violent de matriu ètnica o racial. Aquest extremisme, de caràcter transnacional i molt violent, té com a principal objectiu la preservació i la defensa de la raça blanca com a eix de cohesió.

Ha protagonitzat històricament accions terroristes, moltes d’elles amb un nombre elevat de víctimes mortals. Alguns exemples són l’atac amb un camió bomba a la seu de l’FBI a Oklahoma (1995) amb 168 víctimes mortals; els atacs d’Anders Breivik a Oslo i l’illa d’Utoya (Noruega, 2011) amb 77 víctimes mortals o l’atac per motius racistes a una Església de Charleston (2015) amb 9 persones mortes. Més recentment, l’any 2019 van cometre accions terroristes a Christchurch (Nova Zelanda), Poway i El Paso (EUA) i Halle (Alemanya). A més, l’octubre de 2022 a Bratislava (Eslovàquia) van ser assassinades dues persones en un atac a un local LGTBI. També a Jacksonville (EUA), l’agost passat van morir assassinades tres persones per motius racistes.

La investigació del cas continua oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial durant els pròxims dies.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit