Free Porn
xbporn

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Detecten 479 punts d’aigua a la Conca de la Tordera on podria allotjar-se una tortuga en perill

Suposa un increment del 156% de les localitats potencials per explorar on pugui viure la tortuga d'estany


La Fundació Emys, de Riudarenes,  ha detectat 479 punts d’aigua susceptibles a allotjar la tortuga d’estany a la Conca de la Tordera, que se situa a cavall entre les comarques de la Selva i el Maresme, entre altres.

La tortuga d’estany (Emys orbicularis) és una tortuga d’aigua dolça que a Catalunya es troba al tram mitjà baix del Ter, a l’Estany de Banyoles, a l’estany d’Ivars i Vila-sana, al Delta de l’Ebre, a la Séquia Major de Salou i a la Conca de la Tordera. Ara bé, només la població ubicada a la Tordera és la que es manté estable de manera natural, és a dir, sense reintroduccions. A més, com apunten des de la Fundació, també és la població més gran de tortuga d’estany del nord-est peninsular, superant els 400 individus.

La Conca de la Tordera, un espai “ideal” per la tortuga d’estany

Tot i això, des de la Fundació Emys alerten que la tortuga d’estany està catalogada com en perill al nostre territori. Assenyalen que es deu a una pèrdua de l’àrea de distribució major del 50 % en els últims 30 anys, segons el catàleg de fauna amenaçada de Catalunya del 2022.

Des de la Fundació apunten que a la Conca de la Tordera, per la seva situació d’aïllament, climatologia suau i nivell freàtic elevat, la tortuga d’estany disposa de tot un entramat de basses temporànies, naturals i artificials. Això, segons assenyalen, es tradueix a un sistema de zones humides d’elevada importància biològica. Així, crea una sèrie de connectors que fan un espai “ideal” per la tortuga d’estany.

479 punts nous

La Fundació Emys destaca que fins fa poc, els esforços només s’havien centrat a estudiar els pocs punts coneguts on hi havia tortuga d’estany. Ara, però, i arran de la Convocatòria de Medi ambient 2023 de CaixaBank, des d’aquesta fundació amb seu a Riudarenes s’ha pogut prospectar noves zones potencials per la presència d’aquesta tortuga. De fet, s’han detectat un total de 479 nous punts d’aigua. Això suposa un increment del 156% de les localitats per explorar, anuncia la Fundació.

Amb aquesta descoberta, doncs, s’espera actualitzar l’àrea de distribució de la tortuga d’estany i, també,  el coneixement necessari per poder determinar quines actuacions de conservació són prioritàries per protegir aquesta espècie. Així, es vol incrementar la supervivència dels nounats i juvenils i millorar la connectivitat entre els nous punts trobats.

Alhora, amb aquest projecte també s’han fet més actuacions. La Fundació assenyala que s’han enfondit algunes basses i creat regs de drenatge de l’aigua de pluja. Tot amb l’objectiu d’incrementar la permanència d’aquesta tortuga durant els períodes més crítics i millorar el seu hàbitat. També s’han protegit nius i disminuït la pressió exercida per les espècies exòtiques. A més, des de la Fundació també apunten que han fet jornades de voluntariat, visites guiades i un vídeo divulgatiu per sensibilitzar a la societat.

 

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit