Free Porn
xbporn

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Desarticulat un grup que abordava persones d’edat avançada quan treien diners del caixer

El grup havia actuat a Argentona i Mataró, entre altres poblacions catalanes


Els Mossos d’Esquadra han desmantellat un grup especialitzat en furts a gent d’edat avançada quan retiraven diners de caixers automàtics. El grup hauria actuat a Argentona i Mataró, a més d’altres localitats catalanes. L’operació policial es va fer el 25 d’abril, quan es van detenir quatre dels cinc investigats. Se’ls atribueixen dotze fets delictius a través dels quals van estafar més de 21.000 euros.

Els arrestats són dos homes i dues dones d’entre 19 i 63 anys. El cos els va detenir com a presumptes autors de delictes de furt, estafes bancàries i pertinença a organitzacions criminals.

Actuaven amb el mètode ‘la sembra’

Feien servir el mètode conegut com ‘la sembra’: aprofitaven que la víctima treia diners per mirar el PIN que introduïa, després llençaven un bitllet a terra dient-li que era seu i quan aquesta l’agafava del terra, un d’ells li sostreia la targeta del caixer i retirava diners o feia compres fraudulentes.

Així, en el moment d’actuar, cada membre del grup tenia un rol específic. Un era l’observador del codi de seguretat de la llibreta o targeta de la víctima. Un altre s’encarregava de distreure la víctima llençant el bitllet i després li preguntava si era seu, mentre l’observador li sostreia la llibreta o targeta del caixer. Aquest mateix anava a un altre caixer proper o al del costat i extreia els diners o feia les compres. Altres membres es dedicaven a vigilar l’entorn per no ser detectats i fins i tot distreien a les persones del voltant.

Mossos apunta que actuaven tan de pressa que eren capaços de fer diferents extraccions de diners en l’estona que la víctima tardava a adonar-se dels fets. En una ocasió van arribar a fer sis extraccions aconseguint 4.713 euros i en una altra una extracció de mil euros i diferents compres per un valor aproximat de 3.586 euros.

El grup, format per cinc integrants, utilitzava identitats falses i no tenia arrelament al país, sinó que es movia amb molta facilitat. Així, actuava en diferents llocs en un petit espai de temps. Només en tres mesos van cometre dotze fets delictius a Argentona, Badalona, Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus.

Primera investigació de Mossos sota la direcció de la fiscalia de protecció de víctimes vulnerables

La investigació es va iniciar al gener, quan es va detectar un augment d’aquesta tipologia de delictes. Gràcies a les gestions d’investigació i els indicis recollits, els agents van comprovar que tots aquests fets podrien estar relacionats i que els autors podrien ser els mateixos en tots els casos.

Les indagacions i les imatges de les càmeres de seguretat de les entitats bancàries van permetre atribuir els fets delictius a un grup de cinc persones. Els investigadors van aconseguir acreditar que conformaven un grup criminal, molt actiu i amb caràcter estable en el temps, que de forma coordinada, feien diverses funcions específiques amb la finalitat de cometre els furts i estafes.

En observar que podien marxar de Barcelona en qualsevol moment, la fiscalia de protecció de víctimes vulnerables va sol·licitar al jutjat de guàrdia d’incidències l’autorització per dur a terme l’operació policial. En aquesta es van localitzar i detenir els quatre implicats en els fets i es van intervenir uns 4.000 euros, roba i complements característics que utilitzaven en el moment de cometre els fets per no ser detectats.

La investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions.

Els quatre detinguts van passar a disposició judicial el 28 d’abril davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit