La restauració ambiental dels estanys de Sils serà una realitat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat i signat el contracte per l’execució de les obres per a millorar l’aportació d’aigua i la restauració d’aquests estanys de la Selva. Aquest projecte comptarà amb un pressupost de més d’1,2 milions d’euros, amb aportació dels fons europeus Next Generation, i tindrà una durada aproximada de 10 mesos. Els treballs es preveu que comencin les pròximes setmanes.
Garantir l’estany d’un nou filtre verd
L’estany de Sils es nodreix, especialment en períodes de sequera, a través dels aiguamolls que es van construir el 2006. Aquests actuen com a tractament terciari de la depuradora de Sils-Vidreres, situada a l’est de l’estany. Ara bé, el tractament terciari, o filtre verd, treballa de manera irregular i s’havia deteriorat darrerament, fent que l’aportació d’aigua a l’estany sigui escassa i puntual. Així, amb el projecte, es vol millorar el funcionament hídric de l’estany, gestionant l’aigua d’escorrentia que de manera natural drena cap a l’estany en períodes de pluja i la seva sortida cap a la sèquia de Sils a través d’una comporta basculant.
Amb tot, doncs, les actuacions que es preveuen estan enfocades a la millora hidromorfològica i l’aportació d’aigua amb qualitat suficient per garantir una aportació constant d’aigua des del terciari de la depuradora de Sils-Vidreres. Es vol fer a través de la recuperació dels aiguamolls que formen el terciari existent fent-los funcionar a règim constant. Aquesta mesura permetria que, mitjançant el nou filtre verd, s’aconsegueixi aportar entre 1 i 250 m³/dia.
Aquesta aportació d’aigües depurades es complementarà de la captació directa de la sèquia de Sils. Aquesta rep l’aigua tractada a les depuradores de Sils-Vidreres i, també, la de Caldes de Malavella.
Les dues solucions s’aniran alternant. L’objectiu final és garantir la qualitat. Per això també es milloraran les comportes, el que també permetrà una millor gestió de l’aigua de l’estany.