Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Caldes de Malavella té una nova depuradora

La consellera de Territori Sílvia Paneque ha inaugurat la depuradora que garanteix el subministrament a dos nuclis


La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha inaugurat aquest dissabte l’estació depuradora d’aigües residuals a Caldes de Malavella. L’actuació ha suposat una inversió de prop de dos milions d’euros i s’ha posat en funcionament després de culminar la fase de proves. Amb aquesta planta es garanteix el sanejament dels nuclis de Can Carbonell i Santa Seclina, que fins ara no disposaven d’un sistema adequat. “Un dels reptes és dotar de depuradores a nuclis que no disposen de plantes de tractament i aquesta n’és un exemple”, ha dit Paneque. A més, ha afegit que “és evident que el sanejament millora la qualitat de vida” i s’ha compromès a “arribar a tots els municipis de Catalunya”.

La nova depuradora de Caldes consta d’un pou i una reixa de gruixuts i un pou de bombament cap al pretractament compacte. Posteriorment, l’aigua es deriva a l’arqueta de regulació de cabal, passa pel tractament biològic i el decantador secundari. Finalment, l’aigua depurada va a l’arqueta de sortida alhora que entra en joc el procés de tractament de fangs, que consta d’una arqueta específica i un espessidor.

La instal·lació, que ha costat prop de dos milions d’euros, també disposa de col·lectors d’entrada i sortida de la depuradora i d’una construcció associada a la instal·lació. Es tracta de dos edificis (un per als equips de fangs i un altre com a sala de control) i una nova escomesa elèctrica.

La depuradora donarà servei als nuclis de Can Carbonell i Santa Seclina del mateix municipi de Caldes de Malavella. La infraestructura compta amb un cabal de disseny de 492 metres cúbics al dia i consisteix en un sistema biològic de fangs actius amb aeració prolongada.

El sanejament a la Selva

Amb aquesta actuació, Caldes de Malavella comptarà amb dos sistemes de sanejament en servei: les depuradores de Caldes i de Can Carbonell. Tot i que cal destacar dues actuacions que es troben en curs: l’ampliació de la depuradora de Caldes de Malavella i el sanejament de Can Solà Gros. Fins al 2027 també estan previstes altres actuacions al municipi, com el sanejament de la urbanització de Malavella Parc i el veïnat de Franciac.

A la Selva hi ha 26 sistemes de sanejament en alta que tracten anualment uns 15 hm³. Actualment, el percentatge de població sanejada a la comarca és del 94,2% i del global de Catalunya, del 97,3%. En el tercer cicle de la planificació i al Programa de sanejament en alta de Catalunya (PGSAC), l’Agència Catalana de l’Aigua té previstes noves depuradores i actuacions de sanejament a la comarca, per a garantir el manteniment o la millora de l’estat ecològic de les aigües superficials i subterrànies d’aquest àmbit territorial. Actualment, hi ha un total de 19 actuacions en curs i n’hi ha 48 previstes en l’actual cicle de planificació.

A l’acte d’inauguració de la nova depuradora també han assistit el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Josep Lluís Armenter, i l’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, entre altres autoritats. La consellera de Territori ha volgut destacar en la seva intervenció “el treball excel·lent de la Generalitat i l’ACA per preservar l’aigua en el medi en unes condicions dificilíssimes”, que s’ha fet fins ara.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit