La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha inaugurat aquest dissabte l’estació depuradora d’aigües residuals a Caldes de Malavella. L’actuació ha suposat una inversió de prop de dos milions d’euros i s’ha posat en funcionament després de culminar la fase de proves. Amb aquesta planta es garanteix el sanejament dels nuclis de Can Carbonell i Santa Seclina, que fins ara no disposaven d’un sistema adequat. “Un dels reptes és dotar de depuradores a nuclis que no disposen de plantes de tractament i aquesta n’és un exemple”, ha dit Paneque. A més, ha afegit que “és evident que el sanejament millora la qualitat de vida” i s’ha compromès a “arribar a tots els municipis de Catalunya”.
La nova depuradora de Caldes consta d’un pou i una reixa de gruixuts i un pou de bombament cap al pretractament compacte. Posteriorment, l’aigua es deriva a l’arqueta de regulació de cabal, passa pel tractament biològic i el decantador secundari. Finalment, l’aigua depurada va a l’arqueta de sortida alhora que entra en joc el procés de tractament de fangs, que consta d’una arqueta específica i un espessidor.
La instal·lació, que ha costat prop de dos milions d’euros, també disposa de col·lectors d’entrada i sortida de la depuradora i d’una construcció associada a la instal·lació. Es tracta de dos edificis (un per als equips de fangs i un altre com a sala de control) i una nova escomesa elèctrica.
La depuradora donarà servei als nuclis de Can Carbonell i Santa Seclina del mateix municipi de Caldes de Malavella. La infraestructura compta amb un cabal de disseny de 492 metres cúbics al dia i consisteix en un sistema biològic de fangs actius amb aeració prolongada.
El sanejament a la Selva
Amb aquesta actuació, Caldes de Malavella comptarà amb dos sistemes de sanejament en servei: les depuradores de Caldes i de Can Carbonell. Tot i que cal destacar dues actuacions que es troben en curs: l’ampliació de la depuradora de Caldes de Malavella i el sanejament de Can Solà Gros. Fins al 2027 també estan previstes altres actuacions al municipi, com el sanejament de la urbanització de Malavella Parc i el veïnat de Franciac.
A la Selva hi ha 26 sistemes de sanejament en alta que tracten anualment uns 15 hm³. Actualment, el percentatge de població sanejada a la comarca és del 94,2% i del global de Catalunya, del 97,3%. En el tercer cicle de la planificació i al Programa de sanejament en alta de Catalunya (PGSAC), l’Agència Catalana de l’Aigua té previstes noves depuradores i actuacions de sanejament a la comarca, per a garantir el manteniment o la millora de l’estat ecològic de les aigües superficials i subterrànies d’aquest àmbit territorial. Actualment, hi ha un total de 19 actuacions en curs i n’hi ha 48 previstes en l’actual cicle de planificació.
A l’acte d’inauguració de la nova depuradora també han assistit el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Josep Lluís Armenter, i l’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, entre altres autoritats. La consellera de Territori ha volgut destacar en la seva intervenció “el treball excel·lent de la Generalitat i l’ACA per preservar l’aigua en el medi en unes condicions dificilíssimes”, que s’ha fet fins ara.