Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes presenta un nou número de la revista ‘Blanda’

El nou número de la publicació té com a temes destacats el llegat patrimonial centenari de l'antiga SAFA i els 40 anys de l'enderroc del turó d'Els Piteus


El municipi de Blanes ha presentat el número de la revista Blanda d’aquest 2024. Aquesta publicació anual de l’Arxiu Municipal de l’ajuntament, enguany arriba a la seva 26a edició. Com a temes destacats, aquesta edició inclou el centenari de l’empresa SAFA, ara Nylstar, i els 40 anys de l’enderrocament del turó d’Els Piteus.

Blanda és una publicació que, cada any, dona a conèixer nous detalls i aspectes de la història del municipi blanenc.

Els articles de l’edició

La portada de la 26a Blanda és la pintura Des de Sa Palomera de Joan Padern Faig del 1960. Aquesta obra retrata el turó d’Els Piteus, abans situat a tocar de la plaça Catalunya i que es va enderrocar per poder donar continuïtat al Passeig de Mar en direcció a Els Pins. Dins de la publicació també hi ha l’article ‘40 anys sense els Piteus’ del tècnic de l’Arxiu Municipal Aitor Roger. El text parla sobre l’enderrocament del turó que va tenir lloc el maig de 1983 i que, segons apunten des de l’ajuntament blanenc, “va marcar un abans i un després tant per a la circulació com per a la configuració del seu paisatge urbà.” Tot i això, Roger també recull la campanya que es va fer en contra de l’enderrocament i el testimoni de vuit persones.

L’altre tema destacat d’aquesta edició de Blanda són els 100 anys de l’empresa SAFA, l’actual Nylstar. Aquesta empresa, segons el consistori, “va contribuir no tan sols a ser un motor socioeconòmic de la ciutat on comença Blanes.” En aquest cas, és l’arxiver i director del servei, Toni Reyes, el qui desvetlla el patrimoni històric, industrial i cultural d’aquesta factoria.

A banda d’aquests dos temes principals, la 26a Blanda també inclou altres articles i recerques com ‘Els bungalows dels alemanys. Testimoni d’un paradís perdut’, de Susanna Subías-Auswitz; o ‘El Centre de Formació d’Adults Es Piteus’, de Josep Muñoz. També les biografies ‘Apunts d’Història Oral: Mercè Oms i Bassols’, de Maria Àngela Sagrera Perpiñà; i ‘La nissaga de recaders. L’àlbum de fotografies de Glòria Alemany Valls’, que també ha escrit Aitor Roger. A més, a la secció per conèixer els fons documentals custodiats a l’Arxiu Municipal l’administratiu d’aquest servei, Joaquim Roura, explica curiositats del vaixell ‘No fue vencido’ a partir del quadern de bitàcola del segle XIX.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit