Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes, Lloret i Santa Coloma registren un augment de preus en l’habitatge durant el darrer any


El preu dels habitatges nous a les comarques gironines ha pujat un 15% de mitjana en el darrer any. Així ho recull l’estudi de preus del mercat de l’habitatge que ha fet el Col·legi d’Administradors de Finques i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona (API). L’anàlisi s’ha centrat en municipis com Blanes, Lloret de Mar o Santa Coloma de Farners. També en Banyoles, Figueres, Girona, Olot, Palamós, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols.  

Segons l’estudi, el ritme d’obra nova iniciada a la demarcació de Girona, entre gener i setembre de 2023, és de 1.631 habitatges. Aquesta xifra representa un 31% més que el 2022. Ara bé, tot i l’increment, des de l’API apunten que el ritme de construcció és “insuficient” davant la demanda existent.

L’increment dels tipus d’interès i la restricció del crèdit, asseguren, han frenat lleugerament la compravenda d’habitatges d’obra nova enguany. “Aquesta situació se suma a la inseguretat jurídica derivada de les noves normes estatals i autonòmiques, que darrerament s’han aprovat, i que perjudiquen la inversió en el sector residencial”, afirmen.

Els preus també han pujat a la Selva

A Lloret de Mar, comprar un pis ara costa, de mitjana, més d’un 33% més que ara fa un any. En la mateixa línia es troba la capital de la Selva on, l’augment del preu d’un pis nou ha crescut gairebé un 25%. 

Si als percentatges els hi posem números, comprar un pis de 55 metres quadrats en un barri mitjà de Lloret costava aquest octubre uns 176.000 euros. Un de 75 metres quadrats, 240.000 euros. Fa un any, amb un preu de 2.400 euros el metre quadrat, un pis de 55 metres costava uns 132.000 euros i un de 75, 180.000 euros.

També pugen el preu dels lloguers i dels habitatges de segona mà

Pel que fa als lloguers, de forma global es detecta un increment generalitzat dels preus en tots els tipus d’habitatge. Aquest augment ve en funció del nombre de dormitoris (2, 3 i 4) i amb caràcter anual, prenent com a base l’estudi d’octubre de 2022 fins a l’octubre de 2023.

A poblacions com Santa Coloma de Farners l’increment mitjà ha sigut de l’11,34%, mentre que a Blanes i a Lloret de Mar s’ha situat en el 10,92% de mitjana.

També ha pujat el preu mitjà de l’habitatge de segona mà segons conclou l’estudi d’API. A totes les poblacions seleccionades, el preu mitjà és de 2.291 euros el metre quadrat, un 11% més que fa un any.

Durant l’any 2022 es van signar un 10% menys de contractes (14.734) que durant l’any 2021 (16.132). Aquesta tendència segueix durant els primers sis mesos d’aquest 2023, amb unes dades registrades fins al mes de juny d’enguany de 6.941 contractes signats, pendent de les dades oficials del segon semestre. Destaca també que en el període comprès entre gener i juny de 2022, el nombre de contractes signats, va ser de 7.376, que representa un descens enguany d’un 6,27%.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit