L’Ajuntament de Blanes ha museïtzat un refugi antiaeri de la Guerra Civil, situat a tocar de l’església del municipi i excavat en una penya. El nou espai patrimonial, fins ara tancat al públic, s’ha senyalitzat amb panells informatius. A més, s’il·luminarà a les nits perquè els visitants puguin observar-ne l’interior a través d’una porta reixada.
Un homenatge als veïns que van viure la Guerra Civil a Blanes
Aquesta acció forma part del projecte de recuperació de la memòria històrica local. L’alcalde, Jordi Hernández, ha explicat que la iniciativa pretén “retre homenatge a la gent que va viure i lluitar durant la Guerra Civil”, un episodi que encara deixa “ferides obertes” gairebé cent anys després.
Blanes va ser un dels municipis gironins més castigats pels bombardejos durant el conflicte, i aquest refugi és una mostra del patrimoni històric que encara es conserva.
Característiques del refugi antiaeri de Blanes
El refugi està format per una galeria excavada en roca, amb una longitud de 24 metres i capacitat per a unes 90 persones. A l’interior, s’hi van construir pilars de suport per evitar l’ensorrament en cas de bombardeig. Durant els anys 90, l’espai va estar obert temporalment i s’hi poden observar algunes pintades fetes amb esprai.
Actualment, l’interior no és visitable, però es pot veure des de fora a través d’una reixa. A les nits, una il·luminació interior permet observar la profunditat i estructura del refugi des del carrer.
Refugis de la Guerra Civil a Blanes
Aquest és un dels més de vint refugis antiaeris que es van construir a Blanes durant la Guerra Civil. Segons l’historiador local Joan Garcia, la geografia rocosa del municipi va afavorir la creació de galeries excavades en penyes, una tipologia diferent dels refugis habituals en altres zones.
Projecte de memòria i educació històrica
La regidora de Patrimoni Històric, Mònica Rabassa, ha explicat que es preveu obrir puntualment l’accés al refugi en dates assenyalades per permetre’n una observació més propera. També ha destacat que el projecte vol explicar “la història dels nostres avis i pares” a través d’aquest espai de memòria.
Amb aquesta acció, Blanes reforça la seva aposta per la conservació i divulgació del patrimoni històric vinculat a la Guerra Civil i promou el coneixement d’un dels capítols més durs de la història del municipi.