La plaça del Peix de Blanes, ara coneguda com la plaça Verge Maria, ha allorjat l’estrena del documental (Re)volta pesquera a Blanes: passat, present… i futur?. L’enclavament de l’estrena, feta aquest cap de setmana, no és casualitat. La plaça del Peix de Blanes és on antigament es venien els fruits de la mar. Així, com apunten des de l’Ajuntament de Blanes, era l’indret “més adequat”.
En línia amb l’estrena del documental, a la primavera el Port de Blanes va acollir una activitat per reviure l’experiència pesquera impulsada per Òmnium Cultural Selva Marítima. Tant amb aquesta activitat com amb (Re)volta pesquera a Blanes: passat, present… i futur?, l’objectiu, com apunta el consistori, ha sigut apropar la realitat del món de la pesca i la identitat marinera ara mateix tan allunyada de la ciutadania.
Anys enrere, la pesca era un ofici ben vist. Ara bé, com expliquen des de l’ajuntament, “Blanes viu d’esquena al mar”. A més, la situació de les persones que es dediquen al món pesquer és poc reconeguda. Tot plegat suposa que l’ofici, cada cop, hagi de fer front a més reptes com el desencís o la desmoralització de les generacions actuals.
A l’hora de mostrar la realitat del món de la pesca el consistori puntualitza que “no s’ha volgut presentar des de la mirada romàntica”. Així doncs, el documental ha comptat amb represenants d’aquest món explicant les seves vivències personals. Entre els protagonistes de (Re)volta pesquera a Blanes: passat, present… i futur? destaca Iris Triola, l’única pescadora que hi ha a Blanes.