Coincidint amb la graduació de Batxillerat de l’Institut Anton Busquets i Punset, aquest divendres s’ha fet públic un gest d’enorme generositat: Antoni Rossell Terris (1937–2025) ha deixat tot el seu patrimoni al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat expressa que es destini a l’alumnat de l’institut de la seva vila natal, Sant Hilari Sacalm.
Gràcies a aquesta donació, es crearan quatre beques anuals sota el nom de Beques Terris, destinades a premiar l’excel·lència acadèmica i el bon nivell de català. Una de les beques es concedirà al millor expedient de Batxillerat, mentre que les altres tres reconeixeran l’alumnat amb el domini més destacat de la llengua catalana. Cada beca estarà dotada amb 5.000 euros.
Un llegat marcat per la cultura i la memòria
Antoni Rossell Terris, conegut afectuosament com a “Terris”, va néixer en plena Guerra Civil i va viure la duresa de la postguerra, fet que li va impedir continuar els estudis. Amb aquest gest, vol contribuir a facilitar el camí acadèmic a les noves generacions hilarienques.
Compromès amb la cultura catalana i local, va escriure la lletra del musical d’en Jaumet del Flabiol, va col·laborar amb el grup Encarahisom i formava un duet artístic amb Ramon Fauria “Watt’s”, recitant versos satírics mentre Fauria tocava l’acordió. També va ser un dels fundadors del grup Som i Serem i va participar activament en les representacions dels Pastorets i el Via Crucis Vivent.
De sastre a mecenes
Rossell va aprendre l’ofici de sastre a Sant Hilari i va treballar a Barcelona, primer al carrer del Carme i després al carrer Aribau. Més endavant, es va establir a Arenys de Mar, on va muntar un negoci de confeccions. Un cop jubilat, va tornar a Sant Hilari, on va continuar implicat en la vida cultural i social del poble.
També va destacar pel seu interès a preservar la memòria històrica. En una entrevista publicada a la revista anual de Sant Hilari, va recordar episodis com el bombardeig de 1939 i les víctimes de la repressió, tot reivindicant la necessitat de no oblidar les injustícies del passat.
Un homenatge a l’escola catalana
Les Beques Terris no només són un suport econòmic per a l’alumnat hilarienc, sinó també un homenatge a l’escola catalana i una crida a valorar la llengua i la història. Amb aquest llegat, Antoni Rossell Terris deixa una empremta profunda en la comunitat educativa i cultural de Sant Hilari.
Extraordinària generositat i amor al País.