test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Absolt l’acusat de violar a una noia a Lloret


L’Audiència de Girona ha absolt un acusat de violar una noia a qui havia conegut en una discoteca de Lloret de Mar la matinada del 17 d’agost del 2019. L’acusat s’enfrontava a una condemna de 4 anys de presó, sol·licitada tant per la fiscalia com per l’acusació particular. Ambdues parts sostenien que va abusar sexualment de la víctima quan “tenia les facultats afectades per haver ingerit begudes alcohòliques” i “aprofitant-se del seu estat d’embriaguesa”.

La sentència de la secció tercera de l’Audiència de Girona considera provat que la víctima i l’acusat, de 28 anys, es van conèixer la matinada del 17 d’agost del 2019 en una discoteca de Lloret. Després d’haver estat consumint “una quantitat indeterminada de begudes alcohòliques” acompanyats d’altra gent, van anar a l’apartament del processat, situat al pis superior del local. Un cop allà, tots dos van anar a l’habitació de l’acusat i van mantenir relacions sexuals.

Segons l’Audiència, la víctima no estava “privada de sentit”

El tribunal conclou que no s’ha acreditat que la víctima “tingués les facultats afectades per un estat d’embriaguesa fins al punt de trobar-se privada de sentit o de patir una situació d’alteració profunda de les seves facultats”. A més, i en relació al consentiment, la sentència apunta que tampoc ha quedat provat que la noia “digués al processat que no volia mantenir relacions sexuals” ni que li indiqués “de manera que deixés clara la seva suposada negativa a mantenir-les”.

Així, la sala determina que les lesions que els forenses van apreciar en la víctima, consistents en “petites masegades al coll, als braços i a l’escot, així com laceracions lleugeres a l’introit vaginal” són la “conseqüència natural de les relacions sexuals”. Per tant, “no acrediten tampoc que hi hagués un abús sexual”.

A l’hora de dictar la sentència absolutòria, el tribunal carrega contra la instrucció. I aquí és on l’Audiència exposa que tant una policia com la jutgessa instructora van veure unes imatges que el mateix acusat va aportar i que enregistraven part de les relacions sexuals. Ara bé, aquest vídeo s’ha perdut i la prova “no ha estat presentada al tribunal”.

Vídeo perdut

La sala responsabilitza especialment l’agent de la pèrdua del video. Així mateix, també apunta que va tenir una “actuació incomprensible” que els ha “privat” d’aquesta prova. Com recull la sentència l’agent, en comptes d’introduir el vídeo als arxius policials i remetre l’original al jutjat, es va “limitar” a fer això segon, argumentant que les imatges eren “delicades i no volia que circulessin. Això, unit a un “cert descontrol en la custòdia de les peces de convicció per part del servei comú processal de Blanes i a “errors”, va fer que tant el mòbil com el vídeo “acabessin per perdre’s”.

Però el tribunal apunta que “la cosa és pitjor”. La mateixa policia va tenir una segona oportunitat d’incorporar la gravació a procés perquè el processat el va enviar a un amic. En comptes d’això, la policia li va fer eliminar davant seu.

Més crítiques de l’Audiència

Les crítiques de la sentència no acaben aquí. L’Audiència també renya el forense que va fer l’exploració de la víctima “una hora després” dels fets, a l’hospital. La sala apunta que ni ell ni la policia li van fer cap prova per determinar el seu grau d’impregnació alcohòlica. La intervenció del metge es va limitar a analitzar si l’havien sotmesa químicament. Aquestes proves van sortir negatives. Això, diu el tribunal, redueix la prova sobre l’estat d’embriaguesa de la víctima a la seva declaració i a la d’una amiga amb qui havia sortit de festa.

Segons el parer de la secció tercera, aquestes declaracions no són suficients per enervar la presumpció d’innocència. En aquest punt, l’Audiència argumenta que la víctima va ser capaç de descriure les relacions sexuals. A més, també va exposar que, en determinades pràctiques, li va dir ‘Stop’ al processat i ell va parar.

A més, exposa que tampoc ha quedat clar que expressés que no consentia a mantenir relacions sexuals amb el processat. Així, l’Audiència de Girona conclou que “no s’ha aportat prova suficient per acreditar les imputacions formulades contra el processat”. El tribunal resol que l’acusat de violar una noia a Lloret ha negat “sempre haver actuat sense consentiment, almenys tàcit” i l’absolt.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit