El jutjat penal 4 de Girona ha absolt un acusat de tenir un cultiu amb 230 plantes en una casa de Caldes de Malavella perquè la policia local va entrar al domicili sense autorització. La fiscalia l’acusava de delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric, per tenir la llum punxada. Ara bé, la sentència dona la raó a la defensa, que va demanar la nul·litat de l’entrada del juliol del 2019, durant la qual els agents van localitzar la plantació. Al judici, el policies van explicar que es van trobar la porta del garatge mig oberta i que van accedir al domicili per comprovar que no fos un robatori. La sentència descarta que aquest argument justifiqués una intervenció per “delicte flagrant”.
L’acusat s’enfrontava a una pena de 2 anys de presó i a pagar multes per valor de 7.300 euros per tràfic de drogues i per tenir la llum punxada. A més, la fiscalia també sol·licitava que indemnitzés la companyia elèctrica amb més de 2.500 euros per l’electricitat defraudada. La defensa, encapçalada pel lletrat Jordi Colomer, demanava l’absolució. L’advocat va argumentar al judici que els agents de la Policia Local de Caldes de Malavella van entrar al domicili el 3 de juliol del 2019 sense autorització.
El jutjat dona raó a la defensa
El jutjat li dona la raó. La sentència exposa que la situació que recull tant l’atestat policial sobre l’inici de les actuacions com les declaracions dels agents a la sala de vistes descarta que els agents poguessin entrar al domicili argumentant que s’hi estava cometent un “delicte flagrant”. En aquest sentit, el jutjat relata que els policies van accedir a la casa després de veure que el garatge estava obert i “per comprovar que no s’hi havia produït un robatori”.
Un cop a dins, van localitzar la plantació en una habitació del garatge. La sentència també exposa que el cultiu no era visible des de l’exterior ni des de l’entrada. “Aquesta actuació policial no resulta justificada per la suposada flagrància delictiva”, conclou el jutjat que afegeix que no es compleixen els requisits legals perquè sigui així, com són la presència de delinqüents, la “percepció directa i no merament presumptiva” ni tampoc la necessitat d’intervenir amb urgència per evitar perills.
La sentència, a més, critica que els policies ni tan sols contemplessin la possibilitat de tocar el timbre o picar a la porta principal per veure si hi havia algú a dins o de fer gestions per intentar localitzar el propietari o inquilí de l’habitatge.
Proves nul·les
Segons la sentència, l’autorització judicial per escorcollar el domicili que el jutjat va atorgar l’endemà no corregeix aquests defectes: “La notitia criminis facilitada a l’instructor s’ha conformat amb vulneració directa del dret a la inviolabilitat del domicili i, per això, l’autorització concedida no pot convalidar l’adquisició irregular de la font de coneixement de la comissió dels delictes imputats a l’acusat”. Així, el penal 4 admet la petició de l’advocat Jordi Colomer i declara la nul·litat.
La sentència exposa que la vulneració de dret fonamentals invalida les proves que es va recopilar després de l’entrada al domicili, com el recompte i pesatge de la droga o la localització d’empremtes: “La prova obtinguda amb l’entrada i registre improcedent ha de ser considerada nul·la”.
Com que no hi ha més indicis que incriminin l’acusat o acreditin que va cometre els delictes que li atribuïen, el jutjat penal 4 de Girona l’absol: “Després d’expulsar del procediment el resultat de la prova declarada nul·la, no existeixen més elements probatoris perquè tots els que hi havia derivaven necessàriament de l’entrada”. “S’ha de dictar sentència absolutòria”, conclou la sentència.
Foto: ACN