Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

25 municipis maresmencs hauran de limitar les llicències de pisos turístics

El Maresme és la comarca en què més municipis es veuran afectats per la regulació. De fet, Santa Susanna supera el topall de pisos turístics establert


El Govern ha impulsat una regulació pionera a Catalunya que acaba amb les llicències de pisos turístiques eternes. Així, aquesta regulació imposa l’obligació de renovar les llicències cada cinc anys amb un permís que emetran els ajuntaments. La normativa, aprovada en Consell Executiu aquest dimarts, entrarà en funcionament a 262 municipis que concentren 95.000 pisos turístics, el 90% del total. El Maresme és la comarca amb més municipis que hauran de complir amb el decret.

28.000 pisos per sobre del topall

Amb l’aplicació de la nova regulació els consistoris només podran donar llum verda si el planejament urbanístic justifica que hi ha prou sòl per a habitatges. Les llicències estaran limitades a un màxim de 10 pisos turístics per cada 100 habitants. Avui, aquest topall que se supera en 47 municipis, entre ells Santa Susanna. En aquestes poblacions hi ha un escreix de 28.000 apartaments turístics que la norma obliga a eliminar. Aquests 28.000 apartaments que se situen per sobre del topall marcat per la conselleria representen un terç (27%) del total de pisos turístics que hi ha a Catalunya.

Acabar amb l’especulació

La intenció darrere d’aquesta norma és acabar el monopoli i l’especulació dels pisos turístics que el Govern considera que s’ha desenvolupat de forma totalment desendreçada. Els permisos de cinc anys de vigència es concediran mitjançant un procés de concurrència que determinarà cada consistori. D’aquesta manera, el Govern s’assegura que no malmet l’autonomia municipal. Encara que els ajuntaments siguin els encarregats de concedir les llicències, el Govern fiscalitzarà les modificacions en les planificacions urbanístiques.

Tot i que el topall se situï en un màxim d’un 10% de pisos per habitants, a partir de 5 pisos turístics per cada 100 habitants el Departament de Territori considera que hi ha una concentració “excessiva” d’apartaments que posa en risc l’equilibri social i empeny a l’alça els preus de l’habitatge. Al llistat aprovat aquest dimarts, hi ha 134 municipis on ja hi ha més de 5 pisos per cada 100 habitants.

Distribució per comarques

La mesura afecta municipis de 38 de les 42 comarques. El Maresme és la que més poblacions hauran de complir amb el decret, amb 25 municipis afectats. La segueixen el Baix Empordà (23), el Baix Llobregat (23) o l’Alt Empordà (21). El Vallès Occidental (16), el Vallès Oriental (15), la Cerdanya (14), el Pallars Sobirà (11) i el Ripollès (10) són les altres comarques amb un mínim de deu municipis que consten al llistat.

Pel que fa als municipis del Maresme que hauran d’aplicar la regulació hi ha Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella i Sant Pol de Mar. També Canet de Mar, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià, El Masnou, Tiana, Alella i Montgat.

Pel que fa a la Selva, els municipis afectats són Santa Coloma de Farners, Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, que supera el topall de pisos turístics decretats.

Indemnització a través de la pròrroga

Per assegurar que el decret és sòlid en l’àmbit jurídic, el Govern ha inclòs la possibilitat d’obtenir una pròrroga de cinc anys. Aquesta pròrroga només s’aplicarà si es demostra que no s’han pogut amortitzar les inversions als pisos turístics des d’ara fins al 2028. Amb tot, l’Executiu no espera que aquest supòsit es pugui demostrar en molts dels casos perquè la inversió per un pis turístic no és substancialment diferent de la d’un habitatge d’ús residencial.

El Govern ha seguit en aquesta normativa la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del setembre del 2020. La regla va obrir la porta a restringir l’ús turístic dels habitatges si es fa de forma proporcional.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit