La Diputació de Girona ha rebut gairebé 1,9 milions d’euros (MEUR) dels fons Next Generation per finançar projectes que impulsin la transició energètica a pobles petits de la demarcació. En concret, les ajudes es canalitzen a través d’un programa, el DUS 5000, que precisament s’adreça a municipis de menys de 5.000 habitants.
A les comarques gironines, hi haurà quinze pobles que se’n beneficiaran. Els projectes seràn per instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis i equipaments municipals, renovar l’enllumenat públic amb tecnologia LED o substituir calderes de gas per altres de biomassa. L’objectiu de les ajudes europees és impulsar el desplegament de fonts de generació d’energia renovable als pobles petits. A més, també es vol reduir les emissions de CO2.
Superar el 50% d’estalvi energètic
En total, són fins a 23 projectes que han presentat aquests quinze municipis: Agullana, Amer, Breda, Castellfollit de la Roca, Esponellà, Jafre, la Cellera de Ter, Mieres, Navata, Peralada, Urús, la Vall d’en Bas, Vall-llobrega, Viladamat, i Saus, Camallera i Llampaies.
El paquet principal dels ajuts (fins a 1,19 MEUR) es destinarà a instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis i equipaments municipals. Es posaran a les teulades d’ajuntaments, centres cívics o locals polivalents, pavellons, escoles, consultoris mèdics o magatzems municipals.
A més, també se subvencionaran 4 projectes per renovar l’enllumenat públic. Així es substituirà les lluminàries actuals per d’altres de tecnologia LED. A més, s’instal·larà un sistema de telegestió centralitzat que permetrà tenir informació detallada sobre els consums. Amb aquestes obres, els pobles superaran el 50% d’estalvi energètic.
El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, destaca que l’ajuda procedent dels fons Next Generation evidencia la tasca feta per la Diputació de Girona i permeten superar “les dificultats que representa per als municipis més petits afrontar certs procediments administratius”. Bagot subratlla que ara, “amb aquests projectes, es farà un pas endavant important en la transició energètica amb la participació de la ciutadania”.