test

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

11 municipis de la Selva i 2 del Maresme s’afegeixen a la llista de zones tensades per limitar el preu del lloguer

A tot Catalunya, l'executiu català ha afegit 131 municipis a la llista


El Govern ha afegit onze municipis de la comarca de la Selva a la llista de zones tensades per limitar el preu del lloguer. Al Maresme han sigut dos municipis els que s’han incorporat a aquesta llista.

A tot Catalunya, l’executiu català ha afegit 131 municipis a la llista de zones tensades on es podrà limitar el preu del lloguer. Així ho ha anunciat aquest dilluns la consellera de Territori, Ester Capella, des de la Val d’Aran. Territori ha iniciat els tràmits per afegir aquestes localitats a les 140 zones tenses ja en vigor. Així, Catalunya comptarà amb 271 localitats on es podrà aplicar el topall dels lloguers, una mesura que cobrirà una zona on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.

La consellera confia que aquesta mesura sigui efectiva al juliol. La mesura respon als canvis del mercat de l’habitatge i a la tendència alcista del preu del lloguer experimentat els últims mesos.

L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants i que no formen part dels 140 ja declarats. A més, també compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge: que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics; i que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC. Capella ha dit que continuaran treballant “intensament” per “embridar el mercat” i fer que els preus “no pugin”.

La Selva i el Maresme sumen municipis

De la Selva, els municipis que s’afegeixen a la llista de zones tensades són Arbúcies, Hostalric, Riells i Viabrea i Breda. També Tossa de Mar, Vidreres, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sils, Vilobí d’Onyar i Anglès. Fins ara, de la comarca de la Selva només hi havia Lloret de Mar, Blanes i Santa Coloma de Farners com a municipis on limitar el preu del lloguer.

Pel que fa al Maresme, els dos municipis que s’afegeixen a la llista són Sant Cebrià de Vallalta i Dosrius. Aquests se sumen a Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar i Arenys de Munt. També a Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Argentona, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt.

El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer

L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensat.

Per tant, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. En cas de tractar-se d’un gran tenidor -la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat–, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer.

La tramitació que ara comença seguirà el mateix procediment que la primera declaració. Primer, s’obre un període d’informació pública de vint dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, s’analitzaran i es respondran i la resolució final es notificarà al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit