Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un 85% dels ciutadans de l’àrea de Barcelona han rebut el simulacre d’alerta de Protecció CIvil


Un 85% dels ciutadans han rebut l’alerta de Protecció Civil en els quatre simulacres fets a l’àrea de Barcelona aquest dijous. A les 10 h del matí l’avís s’ha enviat a la població del Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. A les 11 h, s’ha enviat a la ciutat de Barcelona, a les 12 h al Vallès Occidental i, per últim, a les 13 h a l’Hospitalet i el Baix Llobregat. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat el simulacre com un “èxit.

Tal com ha insistit Elena, l’objectiu de l’enviament massiu de missatges ha estat testejar el sistema d’alertes i familiaritzar la població en cas d’una emergència. El text enviat ha estat el següent: “Prova d’alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. No truquis al 112, és una prova. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”. En aquest sentit, el conseller ha indicat que l’objectiu de qualsevol alerta que es pugui enviar és donar “missatges clars i excepcionals”. “No és informació de servei”, ha puntualitzat el conseller.

Segons dades d’Interior, l’alerta l’han rebut al voltant de 5 milions de ciutadans. Entre aquests es comptabilitza ho rep qui es troba a la zona del simulacre -turistes, població resident, persones que només estan al lloc per motius laborals, etc.-. Interior ha afirmat que totes les operadores de telèfon mòbil que donen servei a l’àrea han informat que han emès el missatge correctament.

Una xifra “brutal”

En aquest sentit, Elena ha indicat que durant els dos primers assajos, que han donat avís a 3 milions de persones aproximadament, el 112 ha rebut unes 500 trucades preguntant per l’alerta. En el simulacre de Girona, que es va realitzar el passat mes d’abril i on la població que havia de rebre era molta menys, es van rebre també 500 trucades.

Sobre el percentatge de persones que no han rebut l’avís, Elena ha indicat que el motiu més probable és que aquestes no tinguin el dispositiu mòbil actualitzat o que no tinguin activades les notificacions del sistema d’alertes de Protecció Civil. Tanmateix, les alertes no arriben si els telèfons mòbils es troben sense cobertura, en mode avió o apagats.

Amb tot, Elena ha insistit que l’objectiu dels simulacres és que la població “es familiaritzi” amb l’eina. A més, ha recordat que és “imprescindible” provar els sistemes pel dia que siguin realment necessaris.

Enquesta per avaluar la prova

Per avaluar el sistema d’alertes, el govern ha habilitat una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut el missatge o no, en quin idioma i de quina companyia són, entre altres preguntes. Aquesta enquesta és anònima, no recull dades personals i s’activarà aquest dijous al matí.

Amb aquest simulacre, l’executiu completa la implantació de l’eina a telèfons intel·ligents de tot Catalunya.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit