Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’Hospital Santa Caterina ha incorporat la dermatoscòpia digital, una tecnologia que permet diagnosticar el melanoma de manera precoç

Aquesta tecnologia permet un millor diagnòstic precoç del melanoma cutani i un seguiment acurat d’altres lesions


L’Hospital Santa Caterina, el centre de referència de la Selva Interior, ha incorporat la dermatoscòpia digital. Aquesta tecnologia, segons exposa l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), permet un millor diagnòstic precoç del melanoma cutani i un seguiment acurat d’altres lesions.

La dermatoscòpia és una exploració no invasiva que permet examinar les lesions cutànies en detall, especialment aquelles pigmentades. A més, també permet el diagnòstic precoç del melanoma cutani. Amb l’ús d’un microscopi especialitzat, amb lents de 10 a 30 augments, i una font de llum polaritzada o convencional, els dermatòlegs poden observar estructures de les lesions que no són visibles a simple vista ni amb una lupa convencional.

L’IAS assenyala que la principal innovació de la dermatoscòpia digital és la seva capacitat per enregistrar i analitzar múltiples lesions en detall. Això permet als professionals comparar les imatges en les visites de seguiment, identificant canvis subtils que poden indicar el desenvolupament de malignitat en una fase primerenca.

Segons les dades epidemiològiques més recents, la incidència de melanoma a l’Estat espanyol (2002) era de 16,3 casos per cada 100.000 habitants en dones i 14,6 en homes. Ara bé, aquestes dades registren un increment anual del 2,5% i de l’1,6% anual, respectivament, entre el 2002 i el 2022.

En el cas dels homes, el melanoma suposa un 2,1% del total de càncers i és l’11è càncer més freqüent. En el cas de les dones representa el 3,4% del total de càncers i ocupa la novena posició en freqüència. L’any 2022 es van diagnosticar 7.474 casos nous. La mortalitat per melanoma suposa un 1% del total de càncers.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit