Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

L’Arxiu Municipal de Blanes presenta ‘L’Arxiuet’, un projecte per apropar el patrimoni local a les noves generacions

La primera proposta d'aquest projecte és 'Cinc contes de Ruyra per escoltar'


L’Arxiu Municipal de Blanes ha presentat la marca “L’Arxiuet, patrimoni i arxiu per a infants i joves” amb l’objectiu d’apropar el patrimoni local a infants i joves a través de propostes en diferents formats. Així ho ha explicat durant la presentació Mònica Rabassa, regidora d’Arxiu i Patrimoni.

“‘L’Arxiuet és la nova marca que hem tret des de l’Arxiu i Patrimoni, des d’aquest departament d’Arxiu i Patrimoni de Blanes, que el que vol, o la voluntat que té, és arribar al públic, infants i joves, amb el patrimoni, amb la història, al final amb la identitat de Blanes. És a dir, sí que a l’Arxiu tenim un públic més aviat gran, amb altres coses que fem, amb altres propostes que fem. La idea d’aquesta marca és anar directament a aquest públic, als infants i als joves, perquè siguin més a prop de la història, del patrimoni i, evidentment, al final, de la identitat blanenca.”

Una mostra de Ruyra

La primera d’aquestes propostes és Cinc contes de Ruyra per escoltar, una selecció de contes de Joaquim Ruyra. Aquesta selecció està en format àudio amb els contes narrats pel rapsode blanenc Salvador Roca. Ell mateix assenyala que aquesta proposta va néixer durant la pandèmia per difondre l’obra i la parla d’aquest autor gironí amb arrels blanenques. 

“Durant la pandèmia vam dir, fem-ho, i llavors amb la Carme Latorre, que ens va fer de tècnic, i llavors ens va posar la part musical, doncs, ho vàrem gravar a Ràdio Marina. Vàrem triar-ne cinc per dir, no sé, algunes que són sencers i l’altra són fragments de narracions, perquè t’adonis de la forma en què escriu Ruyra i quin és el seu llenguatge tan ric i tan extraordinari i fent servir la parla que ja s’ha perdut pràcticament de Blanes. I, llavors, mantenir això, encara que sigui a la memòria, però al mateix temps llegir Ruyra per saber tantes i tantes paraules que hem perdut en el llenguatge parlat.”

Les gravacions dels Cinc contes de Ruyra es van fer entre finals del 2020 i principis del 2021 als estudis d’aquesta casa, de Ràdio Marina. Aquest recull de contes es pot descarregar des del web de l’Arxiu Municipal. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit