Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La revista ‘Descobrir’ dedica un número al passat medieval de la Selva

'La Selva medieval' serà un dossier de més de 50 pàgines amb articles de periodistes del territori


El número 305 de la revista Descobrir Catalunya inclourà un dossier de més de 50 pàgines sobre ‘la Selva Medieval’. El Consell Comarcal de la Selva i Descobrir Catalunya han presentat aquest dijous a Brunyola el número de la publicació d’aquest mes de març que inclourà articles i reportatges sobre el passat medieval selvatà, especialment marcat pel Vescomtat de Cabrera.

‘La Selva Medieval’ serà un dossier de més de 50 pàgines. Tindrà articles com ‘El rastre del poder dels Cabrera’, que revisarà els 500 anys de la nissaga d’aquesta família i l’empremta al territori del seu poder, o ‘L’empremta de les senyories’, centrat en la baixa edat mitjana que encara està present en molts pobles selvatans.

També, ‘Del verd al blau en un obrir i tancar d’ulls’, sobre els contrastos paisatgístics de la comarca, o ‘El patrimoni medieval de la Selva’, entre d’altres. Aquests articles els han elaborat periodistes del territori com Maria Garcia, Enric Ramionet, Francesc Solà i Clara Julià. A més, a la part final d’aquest dossier hi ha una postdata de l’actor i humorista arbucienc Fel Faixedas.

Divulgar la història de la comarca

El director de Descobrir Catalunya, Joan Morales, assenyala que “tenim molt coneixement medieval d’altres comarques de Catalunya, però la Selva no l’associem al passat medieval, tot i tenir una història pròpia associada al Vescomtat de Cabrera”. Això, segons Morales, “és interessant”.

“Tenim molt coneixement del patrimoni medieval d’altres comarques de Catalunya. En canvi, tot i que la Selva té una història pròpia al voltant del Vescomtat, és una comarca que no l’associem tan directament a tot aquest patrimoni medieval. I això ens va semblar interessant. Tenint en compte que és també una comarca de mar i muntanya, una comarca amb uns paisatges espectaculars. Una comarca que té tot un patrimoni gastronòmic, que té molts elements d’atractiu i d’interès pels nostres lectors. Vam pensar que agafar aquest enllaç medieval per la revista podia funcionar. I, de fet, un cop hem fet tota la feina, hem vist que segurament hauríem pogut treure dos o tres dossiers. Ens hem deixat moltes coses que no hem pogut explicar. Per tant, pensem que els lectors agrairan moltíssim que els hàgim ajudat a descobrir una part de la comarca. La part que està més associada amb aquest patrimoni històric monumental.”

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, ha valorat molt positivament la col·laboració amb la revista. A més, ha assenyalat que des de la revista han ofert una “visió polièdrica”.

“Ha sigut un honor i un plaer col·laborar amb ells per fer aquest dossier sobre el patrimoni històric de la Selva. A més, ho enfoquen amb una visió polièdrica, no han fet només una relació d’elements, sinó que s’endinsen en tot el que és el Vescomtat de Cabrera. És una aposta del consell i els municipis pel turisme cultural que ja és una realitat que amb aquests espais museístics, que treballa també la revista, tenen una oferta de primer ordre en les nostres poblacions.”

Territori més enllà de la Selva del Vescomtat de Cabrera

Pujals, també alcalde de Tossa de Mar, ha assenyalat que incorporar més territoris que van formar part del vescomtat, com l’Alt Maresme, és un dels projectes a fer a curt termini.

“És un dels projectes a curt termini que tenim. No només l’Alt Maresme, o la marina de la Selva, que se’n va fins a Arenys, també la Garrotxa i part del Vallès. Un cop es consolidi aquí, anar a buscar aquests altres territoris. Llavors tots aquests territoris que han sigut Cabrera és l’objectiu que se sumin a aquest projecte. Ja tenim experiència en projectes transcomarcals i el Vescomtat de Cabrera, per descomptat que ho ha de ser.”

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit