Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

El Maresme vol utilitzar aigua regenerada per al reg de parcs i la neteja de carrers

Avui s’ha inaugurat la Planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró


El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha inaugurat la planta de regeneració d’aigua ubicada a l’EDAR de Mataró. Aquesta instal·lació, que va entrar en funcionament el passat mes de juliol, fa un tractament de l’aigua ja depurada (anomenat terciari). L’aigua resultant no és apta per a consum domèstic, però sí que compleix tots els requisits per a altres usos com els industrials, agrícoles, neteja viària, reg de parcs i jardins o la regeneració d’aqüífers.

Malgrat que la planta encara es troba en període de proves, el Consell Comarcal del Maresme (CCM) vol donar-li “una segona vida” a aquesta aigua residual. Així, l’ens comarcal ha demanat autorització a l’Agència Catalana de l’Aigua per poder posar a disposició dels ajuntaments fins a 220 metres cúbics diaris per a la neteja de carrers i el reg de parcs i jardins.

L’aigua surt amb analítiques positives després de tres fases de tractament

La nova planta pilot, que s’ubica en un gran contenidor a tocar de la planta depuradora de Mataró, sotmet l’aigua ja depurada a tres fases de tractament per fer-la apta per a nous usos. En condicions normals aquesta aigua s’abocaria al mar. La primera fase és una filtració multicapa que ja elimina el 90% dels sòlids i el 50% de la terbolesa de l’aigua.

La segona fase és un sistema d’ultrafiltració que permet eliminar la terbolesa de l’aigua fins a valors inferiors a 1 NTU, un valor d’acord amb criteris sanitaris. La terbolesa de l’aigua per al consum humà no ha de superar en cap cas els 5 NTU. En la fase final s’aplica a l’aigua osmosi inversa per tal d’eliminar sals i contaminants orgànics.

Durant la presentació de la planta, els tècnics han dit que seria una aigua que es podria beure, malgrat que el seu consum no està autoritzat. Sí que es tracta d’un recurs, però, amb múltiples aplicacions, sobretot en l’actual context de sequera, com han apuntat.

El president del CCM, Francesc Alemany, ha explicat que es vol posar aquesta aigua a disposició dels ajuntaments per al reg de parcs i jardins i la neteja de carrers. “Durant molts anys ho hem fet amb aigua potabilitzada, sense fer distincions. Ara és necessari fer un esforç i utilitzar l’aigua pel que pertoca”, reflexiona.

50 m³ d’aigua regenerada al dia

De la planta pilot es calcula que diàriament es podrien subministrar uns 50 metres cúbics d’aigua regenerada, una quantitat insuficient per cobrir les necessitats. És per això que el CCM també demana permís a l’ACA per poder utilitzar aigua de la resta de depuradores, que ja apliquen un tractament addicional que fa que l’aigua sigui igualment apta per a reg i neteja.

Si fos així, a banda dels 50 m³ diaris d’aigua regenerada, els ajuntaments del Maresme podrien disposar addicionalment de 175 m³ diaris d’aigua tractada, segons el CCM. Aquests provindrien de l’EDAR de Teià (50 m³), de la de Sant Andreu de Llavaneres (30 m³), de la d’Arenys de Mar (25 m³), de la de Sant Pol (15 m³), de la de Tordera (25 m³) i de la de Pineda de Mar (25 m³). Tot plegat, sumaria 220 m³ per dia, una xifra similar al consum habitual diari d’un municipi de 1.200 habitants.

Construir noves plantes

D’altra banda, el CCM vol que la prova pilot d’aquests processos que s’estan fent a Mataró serveixi per estendre-ho a la resta de la comarca, amb la construcció de noves plantes. Una de les prioritats és poder utilitzar aigua regenerada per recarregar l’aqüífer de la Tordera. Aquest, “alimenta” tot el nord del Maresme i la Selva Marítima i que està “sobreexplotat”.

“Fa uns anys ens deien que el 2030, el 2040 o el 2050 el canvi climàtic faria que tinguéssim menys aigua, però això ja ho tenim a sobre”, ha alertat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, durant el seu discurs. En aquest sentit, el conseller aplaudeix la iniciativa del CCM que permet “planificar un futur que ara ja és molt immediat”.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit