Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Blanes celebrarà la primera edició del festival de cinema internacional aquest mes de maig

El I Blanes Costa Brava International Film Festival comptarà amb vuit dies en què hi haurà una cinquantena de projeccions i activitats paral·leles


El municipi de Blanes ha presentat el cartell del I Blanes Costa Brava International Film Festival aquest dimarts. L’esdeveniment se celebrà de l’11 al 18 de maig i té l’objectiu de convertir-se en una cita de referència en el món cinematogràfic.

El I Blanes Costa Brava International Film Festival s’impulsa com a part d’un objectiu de l’equip de govern actual: promocionar el municipi blanenc a través de la cultura. Així ho ha exposat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández.

“Neix a l’hora de donar voluntat ferma, que tenim com a equip de govern de potenciar Blanes, la marca Blanes, a través de la cultura. Ho vam fer a l’octubre amb el Blanes Urban Fest i ara hem anat un pas més enllà, que és amb aquest festival internacional de cinema,
que, com ja hem dit, ja és un èxit, perquè s’han presentat 4.500 propostes de 122 països diferents i que esperem que sigui una festa de tot Blanes, no només del cinema, sinó que es fan activitats com perquè sigui una festa transversal de top Blanes.”

En aquest sentit, Hernández ha confirmat la segona edició del BUF! aquest estiu. A més, també ha avançat que de cara al mes de setembre se celebrarà un festival de música enfocat al talent blanenc.

4.500 propostes presentades de 122 països diferents

Tot i que encara falta poc menys d’un mes perquè se celebri el I Blanes Costa Brava International Film Festival, des de l’ajuntament ja han apuntat que ha sigut un èxit. La convocatòria del concurs d’aquesta primera edició del festival ha rebut 4.500 propostes de curtmetratges i llargmetratges de 122 països diferents. D’entre totes aquestes, un equip de més d’un centenar de persones n’han seleccionat 180 que optaran a algun dels 26 premis que s’entregaran.

Així doncs, a la secció competitiva del I Blanes Costa Brava International Film Festival hi haurà 140 curts i 40 llargmetratges seleccionats. Entre les categories destaquen les que constaran d’una dotació econòmica. Aquestes, en cada modalitat, seran llengua catalana, internacional i nacional.

Una cinquantena de projeccions a preus populars

La programació comptarà amb un total de 50 projeccions de curts i, també, d’algun llargmetratge. El segon tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Jordi Calvet, ha explicat que aquests visionaments s’agruparan per temàtiques.

“Hi haurà 50 projeccions de tota mena, o sigui, 50 projeccions de llargs, més algunes més de paquets de curtmetratges, que els hem paquetitzat perquè sigui més fàcil, i a més a més amb una temàtica, perquè si algú veu una pel·li d’autor d’Iran, doncs potser, si no és el que volia, es pot tallar les venes. Llavors, el que hem intentat és paquetitzar-ho per evitar això. Llavors hi haurà paquets de cinema, de comèdia, de curtmetratges de terror, nacional i internacional, que són aquests per a un públic més avançat o més exquisit.”

La programació detallada serà pública la setmana que ve. A més, Calvet també ha avançat que es posaran a la venda uns abonaments per veure totes les projeccions que tindran un preu de 20 €. El preu de l’entrada per veure alguna d’aquestes projeccions serà de 3 €, preus molt populars, segons el segon tinent d’alcalde.

Activitats paral·leles perquè “Blanes visqui l’esperit del cinema”

A banda de la programació estricta del festival, el municipi també acollirà activitats paral·leles relacionades amb el món del cinema. El mateix dia d’inici del festival, l’11 de maig, es farà una flashmob. També hi haurà un Concurs de Curtmetratges en mòbil de 24 hores, una exposició de pintura d’Andreu Buenafuente, la presentació del llibre Ava al Paradís de Mateu Ciurana, un mercat del Col·leccionista de Música i Cinema, xerrades i taules rodones especialitzades o un taller actoral, entre d’altres. A més, i coincidint amb el dia de les eleccions del 12 de maig, també es farà un Zombie Walk. 

A més, el I Blanes Costa Brava International Film Festival també ha teixit una xarxa de col·laboracions amb altres sectors, com ha explicat el primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Joan Felip. Així, els allotjaments turístics oferiran descomptes en les estades i els establiments de restauració faran plats i menús inspirats en títols cinematogràfics.

Un cartell de l’actor Mariano Peña

El I Blanes Costa Brava International Film Festival arrencarà el dissabte 11 de maig amb la Gala Inaugural, que es farà al Teatre de Blanes. Durant l’acte s’entregaran tres Premis d’Honor: a la trajectòria artística, a la divulgació del cinema i a la trajectòria professional en categoria tècnica. En aquesta primera edició els premiats són l’actriu catalana amb Mònica Randall per trajectòria artística; i la també actriu i periodista Cayetana Guillén-Cuervo, Premi a la divulgació de cinema. Pel que fa al premi de trajectòria professional en categoria tècnica, el premiat és Amado Carreras, muntador i editor de Blanes, que ha mort aquest mateix 2024. De fet, des de l’ajuntament ja han avançat que aquest guardó prendrà el nom d’Amado Carreras.

El disseny del guardó és obra de l’artista escultor blanenc Jordi Coll. Com ha assenyalat a la presentació, l’estatueta uneix Blanes i el cinema amb una representació de Sa Palomera i de la badia del municipi i d’una pel·lícula. Pel que fa al cartell, és obra de l’actor Mariano Peña, conegut sobretot pel seu paper a la sèrie Aída.

A la presentació, des de l’Ajuntament de Blanes han confirmat que diverses personalitats del món del cinema passaran pel municipi el dia del festival. Entre els noms confirmats que han avançat hi ha Macarena Gómez, Javier Mariscal, Anna Senan o Willy Toledo.

El I Blanes Costa Brava International Film Festival clourà el dissabte 18 de maig amb la Gala de Lliurament de Premis. També es farà al Teatre de Blanes i la conduirà l’actor Pep Plaza.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit