Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Trenta-cinc persones han mort a les carreteres catalanes en els primers quatre mesos de 2024

La xifra suposa una reducció del 31,5% respecte de la del 2023


Un total de 35 persones, 31 homes i 4 dones, han mort en el primer quadrimestre de l’any a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Així n’ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Aquesta xifra suposa una reducció del 31,5% respecte de la del 2023 i, del 35%, amb relació al mateix període de 2019. Per demarcacions, el balanç ha estat positiu a excepció de Girona, on s’han mantingut els quatre finats de 2023.

Segons el SCT, durant el primer quadrimestre de l’any passat, van morir 51 persones en 42 sinistres mortals. Això, suposa una reducció del 31,5%. Si ho comparem amb el 2019, any de referència amb 54 morts en 52 sinistres, el descens és del 35%. Al llarg d’aquests primers quatre mesos de 2024 també han baixat els ferits greus. En concret, un 9% menys que en el mateix període del 2023.

Per demarcacions, Barcelona és la que ha comptabilitzat més mortalitat, amb 15 víctimes mortals. Ara bé, són sis víctimes menys que l’any passat i quatre menys que el 2019. La segueix Tarragona, amb onze morts; quatre menys que l’any passat i sis menys que el 2019. A Lleida hi ha hagut cinc víctimes mortals, la meitat que el primer quadrimestre de 2023 i tres menys que el 2029, quan se’n van comptabilitzar vuit. Per últim, a Girona han perdut la vida quatre persones la xarxa viària interurbana, les mateixes que en el mateix període de l’any passat però sis menys que l’any 2019.

Víctimes per sexe i edat

De les 35 víctimes mortals, 31 eren homes i quatre dones. Dels homes morts en accident, 27 eren conductors, dos passatgers i dos vianants. En el cas de les quatre dones, tres eren conductores i una passatgera.

Pel que fa a l’edat de les víctimes, el 52% tenien més de 55 anys. A més, respecte al mateix període de l’any passat, a la franja d’edat d’entre 65 i 74 anys s’ha passat d’una víctima mortal a sis persones finades.

Tipus de vehicle i d’accident

L’afectació sobre els col·lectius vulnerables també ha estat menor. Fins al 30 d’abril, la reducció de víctimes mortals en col·lectius vulnerables és del 38% respecte al 2023 i del 40% respecte al 2019.

Així, una tercera part de les 35 persones que han perdut la vida pertanyien a col·lectius vulnerables, en concret onze eren motoristes i dos vianants. Paral·lelament, s’ha mantingut una contenció de la sinistralitat de motoristes, amb dos conductors de motocicletes finats menys que en el mateix període de l’any passat. Pel que fa als vianants, s’ha passat de set persones mortes atropellades l’any passat a dues aquest primer quadrimestre. A més, enguany no hi ha hagut cap víctima ciclista.

Pel que fa al tipus de sinistre, dels 33 accidents mortals, dotze han sigut sortides de via i hi ha hagut vuit xocs frontals i també vuit laterals.

Vies i franges horàries

Dels 33 accidents mortals tots s’han registrat a vies diferents, a excepció de la C-25 i la C-31 on n’hi ha hagut dos. A més, a la C-51 i a la T-310 els sinistres que hi ha hagut van ser amb dues víctimes cadascun.

Si analitzem les morts per franja horària, la majoria de les víctimes, 19 de les 35, es van accidentar a la tarda i, en concret, catorze ho van fer en tardes de divendres o vigília de festiu, de cap de setmana o de festiu. També cal destacar que els matins dels dies feiners acumulen set víctimes mortals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit