Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

La Selva incrementa un 21% el reciclatge en cinc anys gràcies al porta a porta


La comarca de la Selva ha incrementat un 21% el reciclatge des de la incorporació del sistema de recollida porta a porta ara fa cinc anys. Actualment gairebé el 50% de la recollida de residus de la comarca es fa de forma selectiva, un percentatge que puja al 62% si no es compten els municipis de la Selva Marítima. En total són 16 els municipis de la Selva amb el sistema porta a porta implementat.

Les dades les ha donat a conèixer aquest dimecres el Consell Comarcal de la Selva, que gestiona la recollida porta a porta a una dotzena de municipis selvatans a través de l’empresa pública Nora. Un dels reptes de futur és incorporar Lloret de Mar, Tossa de Mar i la totalitat de la població de Blanes al sistema de recollida porta a porta però des de l’ens comarcal puntualitzen que aquesta decisió l’han de prendre els respectius Ajuntaments.

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Selva, Quim Vivas, fa una valoració positiva de les dades:

 

“Ara ja són 16 municipis a la comarca, 12 d’ells gestionats pel Consell Comarcal. Hem passat del 30% al 50% de reciclatge en el conjunt de la comarca. Per tant, són molt bones notícies. I si parlem dels municipis que estan gestionats pel Consell Comarcal arribem al 61% i arribem a un augment del 30% de reciclatge en aquests cinc anys”.

Vivas també ha detallat algunes de les dificultats amb les que s’han trobat a l’hora d’implementar el servei en algunes poblacions:

 

“És molt complicat sobretot en els llocs on hi ha blocs de pisos, que hi han molts habitatges i a vegades hi han voreres estretes al davant i, per tant, hem hagut d’habituar algunes zones. De vegades hem hagut d’agafar alguna plaça d’aparcament, fer com un minitancat perquè la gent pugui deixar els seus cubells. L’altre problema és arribar a tots els col·lectius, sobretot els col·lectius de gent d’altres cultures. A vegades no és fàcil. Fem reunions amb ells però arribar a tota aquesta gent i que també és una població que és bastant fluctuant, de vegades estan mesos aquí, s’en van i ve gent nova. Has d’insistir en el missatge”.

Els darrers municipis de la Selva que s’han incorporat al sistema de recollida de residus porta a porta gestionat pel Consell Comarcal de la Selva són Amer, Sant Julià del Llor i Bon Matí, Riudarenes i Santa Coloma de Farners. Tots han experimentat uns increments en el reciclatge d’entre el 40 i el 46% en els darrers mesos.

Per altra part, el Consell Comarcal de la Selva treballa en la implementació de la taxa justa en matèria de reciclatge. Aquest sistema permet ajustar l’import del rebut de les escombreries en funció de la producció de residus. Ho explica el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu.

 

“Hem anat implantant aquest porta a porta de mica en mica però ara estem consolidant tot aquest projecte. Però ara anem més lluny i, de fet, el que volem aplicar és la taxa justa. El qui produeix escombreries que pagui i el que no produeix tantes, que pagui menys”.

El servei porta a porta que ofereix el Consell Comarcal de la Selva també compta amb un web on es recullen tots els aspectes del reciclatge a la comarca. Des de l’ens comarcal apunten que l’objectiu és que aquest espai web esdevingui “un referent del reciclatge a la comarca de la Selva i sigui un recurs per als Ajuntaments i la ciutadania”.

Josep Lluís Vidal
Director de Ràdio Marina i marina360.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit