La campanya d’excavacions del jaciment romà dels Padrets de Blanes serà visitable a la primavera del 2024. Segons s’ha explicat en una atenció als mitjans aquest dimarts, la museïtzació consistirà en la creació d’un itinerari que comptarà amb panells informatius i els visitants podran veure-hi com els excavadors treballen mentre duri la campanya. A més, es reconstruirà part de la ciutat que ha sortit a la llum per tal que la gent pugui veure l’aspecte que tenien els edificis. Aquest projecte també anirà acompanyat del centre d’interpretació. Així en parla l’alcalde de Blanes, Jordi Hernàndez.
“Es farà una balla moderna que separi els edificis de l’excavació romana. Trobarem plafons on s’anirà explicant tot el tema de l’excavació que s’ha anat fent i es marcarà tot el recorregut perquè la gent pugui veure com s’està excavant i pugui veure tot el que s’ha anat trobant com el ‘cardo’, el ‘docomano’ o la taverna.”
Aquest projecte de museïtzació anirà acompanyat del centre d’interpretació, que estarà al centre del municipi. En aquest espai el públic podrà conèixer més en profunditat els orígens del municipi i veure-hi també algunes de les peces que s’han trobat en el jaciment dels Padrets. Un centre d’interpretació que anirà afegint les peces que es vagin trobant als Padrets a mesura que avancin les excavacions. L’arxiver municipal de Blanes, Toni Reyes, ha assegurat que encara “queda la meitat” del jaciment per descobrir i creu que això “obre moltes possibilitats” sobre els orígens de Blanes i la importància de la ciutat romana.
Un canvi de la data del jaciment
D’altra banda, aquesta setmana finalitza la segona campanya d’excavacions al jaciment. Aquesta campanya ha permès datar l’inici de la població entre els anys 70 i 80 aC, uns vint anys abans del que se sabia fins ara. L’arqueòleg i director de les excavacions Joan Llinàs ha detallat que s’ha ampliat “la superfície coneguda” del jaciment. Això ha permès descobrir noves estructures que confirmen la fundació del jaciment dues dècades abans del que se sabia fins ara.
“L’any passat no havíem trobat evidències i aquest any ha anat molt bé la campanya perquè hem pogut evidenciar que aquí, just abans que arribin els romans amb un projecte urbanístic sota el braç i l’apliquin, aquí ja hi comença a viure gent. Però formarien part del mateix poblament; no seria un poblament més antic, si no seria una primera fase en què la gent s’instal·la a viure aquí. Després arriben els romans amb el projecte de construir una ciutat regular”
Llinàs ha descartat que fos un poblat iber, tot i que sí que ha apuntat que possiblement els habitants fossin ibers reconvertits en romans. Posteriorment van arribar els romans i van desenvolupar el projecte de ciutat que encara es conserva, amb una trama urbana molt ordenada.
La intenció del consistori és repetir les campanyes d’excavacions al llarg dels anys fins a tenir tota l’extensió al descobert i estudiar-ne totes les restes.