El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha posat en marxa un programa de mentoria per promoure la incorporació de dones al sector maritimopesquer. Aquesta iniciativa té com a objectiu que les dones que vulguin dedicar-se a alguna de les feines vinculades al mar puguin fer-ho de la mà d’altres dones que hi han treballat o hi estan treballant. Així doncs, i com apunten des d’Acció Climàtica, amb aquesta iniciativa, es vol facilitar la identificació i selecció de les dones per a oportunitats de desenvolupament professional, empoderant-les, i garantir el relleu generacional al sector pesquer incloent-hi la dona com a palanca de canvi per a aquest relleu.
A través de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, Acció Climàtica ha engegat aquest programa de mentoria de dones. L’Escola ha buscat mentores, totes elles dones d’àmplia trajectòria en el sector, que comparteixin coneixements, habilitats, experiències i aprenentatges, i ofereixin consell, informació i guia a una persona que està a punt de començar a desenvolupar la seva carrera professional, ajudant-la a desenvolupar respostes als seus reptes i oferint consells per a les possibles situacions en què es trobarà.
Així, s’estableix entre mentora i mentorada una relació de tutoratge semblant a la de mestra i aprenent. La mentora, doncs, és una persona amb experiència, empatia i bona disposició per ajudar altres persones, que pot guiar la persona que es troba en el procés d’aprendre.
Per tirar endavant el projecte, el Departament ha comptat amb la col·laboració de Dones amb Sal, una associació sense ànim de lucre impulsada per un col·lectiu de dones amb un llarg recorregut en el camp de la sostenibilitat i el desenvolupament socioeconòmic local en clau marítima. També participen en la iniciativa membres de l’Associació Catalana de Dones de la Mar.