Free Porn
xbporn

Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Vilobí inaugura l’11a Fira de la Llet exposant la inestabilitat del sector a Catalunya


Vilobí d’Onyar ha inaugurat l’11a edició de la Fira de la Llet aquest cap de setmana. Ho ha fet amb una taula rodona titulada ‘La problemàtica actual ens porta a un futur sense llet?’. Al debat hi han participat sis joves ramaders catalans de diferents punts del territori reflexionant sobre el rendiment actual del sector lleter.

Tots sis ramaders han coincidit que les granges de vaques de llet a Catalunya “estan destinades a morir”. Han atribuït aquesta situació a dues principals causes: la pujada del preu dels combustibles, l’energia i les matèries primeres i, també, al preu de venda de la llet que fixa el mercat i que “no cobreix els costos de producció”. A més, també han denunciat la manca de polítiques a favor seu.

Menys explotacions catalanes i més importacions internacionals

A la taula de debat també hi ha participat l’exdirector territorial del Departament d’Agricultura a Girona, Pitu Guix. Ha explicat que Catalunya ha passat a tenir 4.329 explotacions de llet el 1992, 1.700 l’any 200 i, actualment, en té només 419, de les quals només 380 es venen la llet. En aquest sentit, els sis ponents han coincidit que la producció actual de llet no cobreix la demanda del país. “Ja no hi ha llet i al ritme que anem, la meitat o tota la portarem de fora”, ha denunciat Pau Barnés, ramader de Caldes de Malavella.

Per la seva banda, Jordi Cros, de Peralada, ha considerat que hi ha hagut una “desconnexió total entre el món rural i el món urbà”. “No pot ser que des del món urbà ens titllin de maltractadors o de contaminadors, o que nosaltres tinguem també una visió esbiaixada de la resta. Els dos mons ens necessitem”. En la mateixa línia s’ha pronunciat Sergi Carbó, de Tordera. Carbó ha dit “som uns grans desconeguts, per molta gent la llet s’acaba a l’estanteria del supermercat i no en saben res més perquè no s’interessen per saber d’on ve la llet que compren”.

Laia Angrill, de Peramola, l’única dona de la taula rodona, ha dit que s’està portant la llet d’altres països perquè és “molt més barata”. Angrill ha instat als consumidors a fixar-se en l’origen del producte abans de comprar-lo. “Hem de reclamar a l’administració perquè no continuï venint la llet de fora”.

El futur i la continuïtat de les explitacions

El participant més jove, Oleguer Roca, de 15 anys i de Maçanet de la Selva, ha comentat que “sí que hi ha joves que volen seguir, però si ens anem trobant entrebancs i no surten els números costa molt pensar a continuar”. Joel Camps, de Salitja, ha afegit que “hi ha futur, però per a les grans explotacions; els petits ramaders estem abocats a la mort de les nostres granges”.

Sobre el relleu generacional, Angrill ha reiterat que “ja és prou complicat el relleu per a descartar les famílies que només han tingut filles”. “La ramaderia actual ha de dignificar el que moltes dones han estat fent durant molts anys en segon pla; hi ha moltes granges on sempre hi ha hagut dones munyint. Les poques dones que estem a dia d’avui a la pagesia, estem empoderades per reivindicar aquesta feina que es feia abans i ser referents per les nenes que vinguin darrere nostre, que han de ser clau pel relleu generacional”.

L’alcaldessa de Vilobí, Cristina Mundet, ha conclòs l’acte i ha insistit que “cal exposar que darrere d’una ampolla de llet hi ha unes famílies, unes explotacions, un sector econòmic, milers i milers de llocs de treball directes i indirectes i, també, una cura del medi ambient i del paisatge”. “Si les explotacions catalanes desapareixen, la nostra societat també se n’anirà en orris”, ha sentenciat.

11a Fira de la Llet

Enguany, l’edició número 11 de la Fira de la Llet se celebrarà els dies 8, 13, 14, 15 i 16 d’octubre. Entre les activitats programades hi ha una jornada tècnica agroalimentària, maridatge de vins i formatges, una caminada popular i una exhibició de munyir a mà i amb cantina, entre d’altres.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit