Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Viladrau restringeix camins per regular la massificació de visitants i evitar robatoris de castanya


Viladrau ha posat en marxa un dispositiu de restriccions de camins i més vigilància per regular l’augment de visitants durant la tardor aquest mes d’octubre. “Ens agrada molt que pugin a gaudir de l’entorn, però hem arribat a un punt que s’ha massificat i hem d’aplicar normes perquè l’impacte sigui el mínim possible”, explica l’alcaldessa Noemi Bastias. La batllessa, a més, recorda que el problema no són les famílies amb cistell sinó les bandes organitzades.

En el que portem de tardor, a Viladrau ja han fet una vintena de comisos amb castanyes furtades per part de grups que van amb sacs grans per robar el màxim nombre de quilos i després vendre-les.

Aquest diumenge hi havia molta afluència de visitants a Viladrau. Els aparcaments públics, que són gratuïts, estaven plens a vessar i els restaurants i botigues també han notat aquest repunt propi de la tardor. Per controlar els accessos i ordenar aquesta onada de visitants, des de fa tres anys que està en marxa un dispositiu de vigilància. Pivota al voltant de la Guàrdia Municipal, que es coordina amb els propietaris, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals.

Un agent del cos de la Guàrdia Municipal, però, assegura que, malgrat “hi hagi molt bona col·laboració”, la pitjor part són els furtius. “Són grups de fins a deu persones que venen amb furgonetes, van molt preparats i venen a furtar castanyes a les propietats privades i després les venen”, assenyala l’agent. L’últim avís va ser aquest dissabte quan un propietari va alertar-los de la presència de set persones equipades amb sacs grans a la seva finca. En aquella ocasió, i com acostuma a passar, quan hi va arriba la policia ja no hi eren. “Són professionals i en poc més de vint minuts es poden emportar fins a 30 quilos de castanyes”. Es coneixen els camins i, per a un municipi de 56 km2 de superfície, enxampar-los ‘in fraganti’ no és fàcil.

El protocol estableix que primer se’ls ordena que deixin els sacs per retornar-ho als amos de la finca. En cas de problemes, s’avisa als Mossos.

Civisme i respecte pel bosc

S’han penjat cartells on s’informa que les finques són privades i, segons l’Ajuntament, es fa molta pedagogia perquè els visitants respectin les normes. També s’informa que s’ha de passejar amb els gossos lligats i que no es poden picar els arbres per fer caure les castanyes. Tot i això, encara hi ha actituds incíviques com ara deixar la brossa al bosc.

Jaume, un masover que treballa en una finca, explica que és difícil trobar l’equilibri entre massificació i activitat econòmica. “Tothom puja a collir castanyes i està molt bé, però han de saber que hi ha famílies com nosaltres que vivim d’això”, explica. Creu que caldria implantar noves restriccions per reduir la freqüentació. Això també milloraria la visita dels que hi van. “Si algú ve a passejar per la natura i es troba com en un parc d’atraccions no és el que ve a buscar, com ara escoltar el silenci”.

Els controls continuaran el cap de setmana vinent, quan Viladrau celebrarà la tradicional Fira de la Castanya. Cada any aplega milers de visitants amb desenes d’activitats com tastos gastronòmics, itineraris guiats pels castanyers, exposicions, tallers i contes, entre d’altres. S’hi poden aplegar més de 20.000 persones, segons xifres d’anteriors edicions.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit