Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Una moneda a l’aire dona la victòria electoral a ERC a Sant Feliu de Buixalleu


El diumenge 28 de maig, les eleccions municipals a Sant Feliu de Buixalleu van acabar com el rosari de l’aurora. ERC i Junts van tancar el recompte, amb 227 vots per a cada formació. Un empat tècnic que deixava fora del consistori Independents de la Selva, amb 32 vots i el PSC, amb 5. El problema és que l’Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu té set regidors i calia trobar una manera de decidir quina de les dues formacions es quedava amb quatre edils i quina amb tres.

Aconseguir-ho permetria donar la majoria absoluta a un dels dos partits. Per aquest motiu, aquest divendres representants de les dues llistes han anat al recompte que feia la Junta Electoral de Zona (JEZ) a Santa Coloma de Farners. L’esperança estava posada en els dos vots nuls que hi havia al municipi, que podrien permetre el desempat. Després d’obrir els dos sobres, s’ha comprovat que eren nuls perquè hi havia dues butlletes amb les llistes d’ERC i Junts grapades en cada sobre, fet que invalida el vot.

A continuació, la JEZ ha comprovat el registre digital per veure si coincidia amb el recompte que es va fer i, d’aquesta manera, confirmar l’empat tècnic entre Junts i ERC. A partir d’aquí, la presidenta i els membres de la junta ha revisat com desfer l’empat, i la llei proposa fer-ho per sorteig. Per això, el secretari ha tret una moneda de 2 euros de la butxaca i els republicans han decidit quedar-se amb la creu i els de Junts amb la cara. El secretari ha llançat la moneda a l’aire i en caure a terra, ha sortit creu. Això vol dir que el quart regidor se’n va a mans republicanes.

Desacord en el mètode

El membre de la llista d’ERC a Sant Feliu de Buixalleu, Lluís Cardona, ha assegurat que no els ha “agradat” el mètode, però que era l’única sortida possible per decidir qui es quedava el quart regidor en joc. Tot i així, Cardona celebra que s’hagi acabat amb “quaranta anys d’hegemonia de Convergència” i és conscient que l’empat obligarà totes dues formacions a “arribar a un acord”.

En aquest sentit, el republicà ha assegurat que començaran una roda de contactes amb els membres de Junts per intentar assolir un pacte, i obren la porta a crear un govern unitari d’ERC i Junts per al proper mandat.

Per la seva banda, el fins ara alcalde de Sant Feliu i candidat de Junts, Josep Roquet, ha destacat que “la gent ha votat 50 i 50” i això és una mostra clara que caldrà tancar un acord entre les dues forces. “Una moneda no pot decidir el futur del nostre poble”, ha afegit Roquer. Per això, ha assegurat que “des del principi” han apostat per arribar a un acord amb els republicans que els permeti governar conjuntament, i assegura que hauria mantingut la proposta si haguessin guanyat ells el sorteig. Ara confia que els republicans facin el mateix, tot i que afirma que “la pilota està a la seva teulada”.

Foto: Aleix Freixas // ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit