Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Una desena de treballadores públiques de Mataró s’han acollit al permís menstrual des del 2022

L'Ajuntament de Mataró també ha instal·lat 'menstrual points' als lavabos dels edificis municipals


A l’Ajuntament de Mataró, el permís menstrual és vigent des del setembre de 2021, arran d’una moció del grup d’ERC uns mesos abans. Des de llavors, les treballadores municipals tenen fins a 8 hores mensuals de la seva jornada que poden flexibilitzar, i que s’han de recuperar, per les molèsties que els pugui provocar la menstruació o el climateri.

Només es poden analitzar completament els exercicis dels anys 2022 i 2023. Un total de sis dones van demanar permís per un temps total de 20 hores i 48 minuts l’any 2022. Pel que fa al 2023, van ser quatre dones que van sol·licitar el permís per un temps de 18 hores i 16 minuts.

La valoració que fan les treballadores és “positiva” per la mateixa existència del permís i pel que representa des del punt de vista d’avenç social. Ara bé, Marta Loire, secretària general de CCOO a l’Ajuntament de Mataró i membre del comitè d’empresa, assenyala que les dades fan pensar que el permís “o no acaba de ser útil o no és prou conegut”. En aquest sentit, Loire admet que caldrà fer “més incidència” sobre l’existència d’aquest permís.

D’altra banda, Loire opina que el fet que sigui un permís de flexibilitat, i que, per tant, són hores que s’han de recuperar, pot portar moltes dones a no demanar-lo. Aquest condicionant, segons detalla la portaveu sindical, pot fer que moltes dones en situació invalidant prefereixin “aguantar” el dolor per no haver de fer “filigranes de conciliació” a l’hora d’haver de recuperar les hores no treballades. Des del sindicat asseguren que consultaran a les treballadores per conèixer realment per què no es fa servir més.

Prop de 70 dones podrien acollir-se al permís

Segons dades analitzades per CCOO, el potencial de dones de la plantilla de l’Ajuntament de Mataró que podrien acollir-se a aquest permís serien unes 70. Aquesta xifra es recull d’acord amb estadístiques de prevalença del dolor menstrual en dones en edat fèrtil, així com de la síndrome climatèrica durant la transició a la menopausa.

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Mataró s’han pres altres iniciatives capdavanteres relacionades amb la menstruació i la salut femenina. Per exemple, han instal·lat els anomenats ‘menstrual points’ als lavabos dels edificis municipals. Es tracta de dispensadors de tampons i compreses gratuïts on les treballadores es poden adreçar en cas de “necessitat sobrevinguda”.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit