Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Un estudi liderat pel CEAB demostra que els rius produeixen més CO2 del que es creia

El nou projecte Evasiona servirà per estudiar a fons aquests processos que es produeixen dins els rius i la seva influència en el balanç global de carboni


En un article, publicat a Limnology and Oceanography, un equip liderat per investigadores del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha presentat evidències que els rius produeixen més diòxid de carboni (CO2) del que es pensava.

Aquest estudi, en col·laboració amb la Universitat de Florida, ha pres de mostra dos afluents de la Tordera: un que neix a la capçalera del Montseny i, l’altre, a la capçalera del Montnegre. Aquests dos afluents presenten característiques diferents pel que fa a nivell d’aigua, tipus de bosc de ribera o llum solar, entre d’altres. Amb l’estudi, l’equip del CEAB-CSIC ha evidenciat que més de la meitat del diòxid de carboni que alliberaven a l’atmosfera aquests dos rierols no venia del sistema terrestre sinó que procedia dels processos metabòlics dins del riu. És a dir, del que seria la respiració dels animals o de la descomposició de la matèria orgànica per part dels bacteris.

Aquests resultats ha “trencat esquemes”, com asseguren des del CEAB en un comunicat, perquè la majoria de recerques precedents atorgaven un pes ínfim al metabolisme del riu en el balanç del carboni.

Ara, per estudiar a fons aquests processos que es produeixen dins els rius i la seva influència en el balanç global de carboni, l’equip científic ha engegat un nou projecte de recerca, anomenat Evasiona. L’objectiu és obtenir més coneixement del pes que la respiració dels rius té en les evasions de diòxid de carboni per entendre com aquests ecosistemes influeixen sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit