Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Troben quinze espècies de plantes noves a les Guilleries


Un investigador de la Universitat de Girona (UdG), Josep Gesti, ha localitzat quinze noves espècies de plantes al·lòctones al massís de les Guilleries. Tres d’aquestes -dues plantes i un arbre- és la primera vegada que es localitzen a Catalunya.

La quinzena de plantes al·lòctones s’han trobat al sector oriental de les Guilleries. Són plantes que fins ara no se sabia que tinguessin presència en aquest massís. Totes les quinze espècies al·lòctones són plantes introduïdes, sovint per a usos ornamentals. Segons la UdG, el grau de naturalització d’aquestes plantes és variable; “de fet només una petita part s’han establert al territori, mentre que la majoria hi tenen un comportament casual”, ha explicat la universitat.

Així doncs, que aquestes plantes es mantinguin a les Guilleries dependrà de la introducció repetida de llavors o fragments des dels punts on són cultivades.  Les prospeccions que es realitzin en el futur permetran determinar si algunes d’elles s’acaben establint al territori, si s’hi mantenen casuals o si en desapareixen.

Tres espècies trobades per primer cop a Catalunya

Les tres espècies que s’han trobat per primera vegada a Catalunya són originàries de l’Àsia. Es tracta d’una planta entapissant que prové de l’Àsia Oriental que s’ha descobert en diferents punts d’Anglès i Santa Coloma de Farners; d’una gramínia perenne originària de l’est d’Àsia i d’un arbre, el lledoner xinès.

Les altres dotze espècies localitzades a les Guilleries són plantes rares que ja s’havien trobat en altres punts de Catalunya, però de les quals encara es té poca informació.

Una troballa de recerca

La localització d’aquestes plantes al massís de les Guilleries s’ha fet en el marc del projecte ‘La flora vascular de les Guilleries Orientals. Catàleg, caracterització i espècies singulars’.

La recerca, a càrrec de Josep Gesti, va guanyar el Premi de Recerca Guilleries 2021, que atorguen la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la UdG, la UVic-UCC i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm.

Foto: ACN

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit