Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Tossa és l’únic municipi de la Selva i el Maresme que finalment no haurà d’aplicar la nova llicència per HUT

El Parlament ha aprovat la regulació en què es tomba el topall de 10 HUT per cada 100 habitants i que manté que la durada de les noves llicències sigui de 5 anys


Els grups d’ERC i PSC han arribat a un acord per modificar la regulació dels pisos turístics. Així, han decidit que siguin els ajuntaments els qui decideixin si s’estableix un topall o no. D’aquesta manera, la llista de 262 municipis que sobrepassaven el nombre de llicències i, per tant, s’aplicava la nova llicència necessària per tenir un habitatge d’ús turístic (HUT) s’ha reduït a 140.

Si bé a la Selva, Tossa de Mar ha deixat de formar part d’aquesta llista, al Maresme s’hi mantenen els 25 municipis que hi van entrar després de l’anunci d’aquesta la regulació que el Govern va fer al mes de novembre.

El Parlament de Catalunya ha aprovat, aquest dimecres, el decret per regular els pisos turístics. Ho ha fet amb els vots a favor d’ERC, PSC, comuns i CUP. Junts, Cs, Vox i PPC hi han votat en contra. Així doncs, ara, aquest decret, passarà a tramitar-se com a projecte de llei per fer modificacions. Durant aquest tràmit parlamentari, PSC i ERC s’han compromès a introduir els canvis pactats abans que acabi el març.

S’elimina el topall als HUT

ERC i PSC han acordat que s’eliminarà el topall que preveu el decret de 10 habitatges d’ús turístic per 100 habitants. D’aquesta manera, a més, es deixa “que siguin els ajuntaments els que decideixin sobre la necessitat d’establir o no un topall, d’acord amb la seva realitat”.

Una altra modificació és que el nou règim de llicència prèvia sigui obligatori als 140 municipis on actualment es considera que hi ha un mercat tens d’habitatge. D’aquesta manera es redueix la llista prèvia de 262 municipis que s’havia fet quan el Govern va impulsar la regulació. Així, doncs, aquests 140 municipis són els que tenen una ràtio de pisos turístics de més de 5 per cada 100 habitants.

Fonts del Govern asseguren que reduint la regulació a 140 municipis ja no és necessari que hi hagi un topall. Com assenyalen, en aquests que tenen un mercat tens d’habitatge, a la pràctica, ja no hi podran haver nous pisos turístics perquè primer s’hauran de garantir les necessitats de la població amb habitatge permanent. Segons aquestes mateixes fonts, el topall estava més pensat pels municipis que estaven regulats al decret, però que en quedaran fora amb l’acord.

Al territori, a la primera llista, a la comarca de la Selva i constaven Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar i Santa Coloma de Farners. Ara, amb la reducció de la regulació cau el municipi de Tossa. Al Maresme, en canvi, sí que es mantenen els 25 municipis que ja van entrar al primer llistat per establir un topall de llicències d’HUT. Aquests municipis són Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella i Sant Pol de Mar. També Canet de Mar, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Teià, El Masnou, Tiana, Alella i Montgat.

Temps fins al mes de març

El pacte entre PSC i ERC manté que la durada de les noves llicències sigui de 5 anys. A més, afegeix que la pròrroga serà “automàtica” sempre que el planejament urbanístic ho permeti. També manté que els propietaris de pisos turístics ja existents tindran 5 anys per demanar la nova llicència. D’altra banda, aclareix que “s’estableix a efectes compensatoris només pel supòsit que el nou planejament no permeti aquest ús”.

El text pactat preveu que els canvis s’aprovaran abans que acabi el març a través de la tramitació del decret com a projecte de llei. I els socialistes també han introduït a l’acord que s’estudiï la possibilitat d’aplicar per a tots els ajuntaments un recàrrec a l’impost de pisos turístics en la mateixa línia del que ja hi ha a Barcelona. Una modificació que s’hauria d’introduir a través de la llei d’acompanyament als pressupostos del 2024.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit