Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

“Hi ha molta cosa per veure i explicar del Jaciment dels Padrets, tot i que creiem que no estem ni al 50% de l’excavació”


 

Avui, al matí360 de Ràdio Marina, ens acompanya Toni Reyes, director de l’Arxiu i de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Blanes. Amb ell hem parlat sobre el jaciment romà dels Padrets.

“No és fins a l’any 2019 quan ens hi posem del cert des de l’ajuntament per saber què hi ha al jaciment”, explica Toni Reyes. “Ens decidim a actuar seriosament per saber què hi ha allà dalt i ens quedem molt parats perquè no només surten restes romanes, sinó també restes de ciutat romana”, afegeix.

Així, Blanda és de les últimes ciutats romanes que quedava per descobrir, explica Reyes. “Curiosíssim”, diu, perquè si bé sí que sortia als llibres d’història “ningú en sabia pràcticament res”.

El 2019 van començar una primera campanya d’excavacions per començar a veure què hi havia. Enguany, ha finalitzat ja la segona campanya. La novetat d’aquestes darreres excavacions, com explica Reyes, és que han pogut datar abans la construcció de la ciutat. “Hem trobat restes d’unes primeres construccions prèvies al plantejament urbanístic més estructura”, exposa.

Blanda era una “ciutat relacionada amb el mar”, diu Reyes. Ara bé, per “la banda del darrere et permet una comunicació amb totes les comunicacions de l’imperi romà, com per exemple la Via Augusta”, explica. A més, com ha dit,aquesta ciutat estava vinculada a altres explotacions agrícoles de la zona.

“El patrimoni serveix perquè la gent se senti orgullosa del seu passat. El patrimoni ens defineix”, ha sentenciat Reyes. En aquesta línia, també ha apuntat que “no tindria cap sentit que féssim tot això sense donar-ho a conèixer. Es fa per potenciar i fer valdre tot aquest patrimoni”.

Així doncs, ha explicat que a banda de les visites al jaciment, també es va organitzar una campanya de voluntariat. “S’hi va presentar molta gent que ens ha donat un cop de mà tant al jaciment com al laboratori”, ha dit Reyes.

En la mateixa línia de la divulgació, Reyes ha avançat que de cara al primer trimestre de l’any que ve esperen començar a tirar endavant el Centre d’Interpretació de la Blanda romana i un projecte adequació del jaciment per fer-lo visitable. “Hi ha molta cosa per veure i explicar, tot i que creiem que no estem ni al 50% de l’excavació”, ha afirmat Reyes.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit