Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Teisa inverteix 2,2 MEUR en set nous autocars híbrids


L’empresa d’autocars gironina Teisa ha invertit 2,2 MEUR per posar en funcionament set nous autocars interurbans híbrids en els diferents serveis que presta a les comarques gironines i a Osona. Amb aquestes incorporacions, Teisa actualment disposa de nou autocars interurbans híbrids i sis autobusos urbans híbrids endollables.

Davant la situació actual de crisi energètica i de l’augment de costos de les matèries primeres i del carburant, el director-gerent de Teisa, Àlex Gilabert, subratlla que la companyia va decidir incorporar aquests autocars el novembre de 2021.

Nous autocars amb ajudes europees

Aquesta darrera adquisició s’emmarca dins de les ajudes dels fons Next Generation de la Unió Europea. Segons Gilabert, “les ajudes europees són un suport per a la inversió en noves tecnologies pel transport col·lectiu en autocar, però són molt escasses”. En aquesta línia, el director-gerent de Teisa també ha afirmat que “per aquests set vehicles el sobrecost d’inversió és d’un 40% més respecte d’un autocar interurbà dièsel i les ajudes suposen només un 10% de la inversió feta”.

El Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territoris va adjudicar el passat agost, ajudes dels fons europeus Next Generation. En total van ser 20 sol·licituds per l’adquisició de vehicles d’energies alternatives baixes en carboni. D’aquesta vintena, dotze eren a Teisa.

Els nous vehicles híbrids, fabricats per Irizar i Scania, tenen un motor de 360 CV dièsel Euro VI-e, el menys contaminant dins la tecnologia dièsel. Aquest es combina amb un motor elèctric de 141 kW. La combinació híbrida ha de permetre poder realitzar serveis tant a terrenys planers com en pendents del Prepirineu gironí. Actualment, Teisa opera a l’Alt i Baix Empordà, a la Garrotxa, al Gironès, a la Selva, a Osona, al Pla de l’Estany i al Ripollès. Amb les noves incorporacions també preveuen fer algun servei fins a Barcelona.

Dues cotxeres electrificades pel 2023

La companyia també està electrificant dues de les seves cotxeres amb una electrolinera, una estació de càrrega per a vehicles elèctrics. Aquestes cotxeres electrificades seran a Montfullà i a Mates d’Olot, on hi haurà dos carregadors elèctrics.

De cara al 2023, Teisa incorporarà cinc vehicles 100% elèctrics més per als serveis urbans i de transport a demanda. Segons informen en un comunicat, amb aquesta aposta la companyia de Banyoles es manté capdavantera a Catalunya en l’electrificació de flota interurbana de transport públic i discrecional.

La companyia és una empresa familiar que es va fundar el 13 de març del 1920 a Banyoles a partir d’una iniciativa empresarial singular. Quan es va fundar, va posar en funcionament dos òmnibus elèctrics impulsats per bateries que es recarregaven mitjançant l’energia nocturna sobrera de centrals hidroelèctriques del Pla de l’Estany.

Compta amb 65 línies de transport regular i a demanda i amb un centenar de rutes escolars i de transport adaptat. A més ofereix serveis turístics i d’excursions d’àmbit nacional i circuits internacionals en autocar. La companyia compta amb 400 treballadors.

Foto: ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit