Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

“Si amb aquest projecte convencem de la problemàtica i generem reflexions per plantejar solucions per poder revertir el que estem estudiant i veient, ens donarem per satisfetes”


 

Avui, al matí360 de Ràdio Marina ens acompanyen Helena Guasch Delfina Cornejo, investigadores del Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB-CSIC). Amb elles hem parlat sobre el projecte de recerca que analitza què passa amb els residus als rius en períodes de fenòmens extrems o amb la intensa pressió humana que està duent a terme el centre.

Guasch explica que el projecte s’ha localitzat al riu Tordera. “El tenim a prop i és molt interessant per la seva mediterraneïtat i per l’excés usos de l’aigua i l’elevada activitat humana que té”, diu. A més, afegeix que “la recerca de contaminació dels plàstics s’ha centrat molt en el mar, els rius es consideren en estat menys estudiat”.

Cornejo apunta que, amb l’estudi, “analitzem els plàstics i els classifiquem segons una classificació internacional per quantitat i tipologia, ús i composició química. Això ens permet tenir una idea de què hi ha al riu, dels compostos químics, i de quina quantitat hi ha”. Guasch afegeix que “en situacions de sequera com la que estem vivint ens mostren que els residus es queden al riu, hi ha moltes deposicions”. És una situació interessant d’avaluar-la per fer èmfasi en el fet que també hi ha aquesta acumulació als rius, encara que sigui transitòria, i que els plàstics passen per aquests ecosistemes”, afegeix la investigadora.

Les dues investigadores assenyalen que a banda de la vessant de recerca, aquest projecte té un punt de conscienciació. Guasch assenyala que “si d’aquest projecte, en l’àmbit de retorn a la societat, convencem de la problemàtica ens donarem per satisfetes”. Cornejo apunta que el projecte, d’una durada de 3 anys, també contempla una part de ciència ciutadana. “Convidarem la ciutadania a participar en la recerca i la investigació per transmetre el coneixement i que les persones puguin apropar-se al riu i estudiar què està passant. Així esperem generar reflexions i plantejar solucions per poder revertir el que estem estudiant i veient”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit