Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Salut redueix la llista d’espera a comarques gironines i a l’Alt Maresme

El temps d'espera a la regió sanitària se situa en 156 dies, 70 menys que el 2022


Salut ha reduït en 3.107 el nombre de pacients en llista d’espera per operar-se a les comarques gironines i l’Alt Maresme. El gerent de la regió sanitària, Jaume Heredia, ha afirmat que aquesta disminució és fruit del pla de xoc impulsat pel Departament i que s’ha traduït en un “rècord” d’intervencions quirúrgiques. Al llarg del 2023, s’han fet 42.375 operacions a la demarcació, un 15,5% més que el 2019, el darrer any prepandèmia. Ara, la regió sanitària se situa amb un temps d’espera mitjà per a una operació de 156 dies, 70 menys que el 2022.

L’impacte de la pandèmia va posar al límit el sistema sanitari i l’afectació a l’activitat habitual va fer augmentar les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques. Per això, el Departament de Salut va dissenyar un pla de xoc traçant una estratègia per poder-les reduir i operar els pacients que hi havia a la cua.

Un 2023 amb més intervencions

A les comarques gironines, el gerent de la regió sanitària, Jaume Heredia, ha subratllat que, “gràcies a l’esforç que han fet tots els professionals”, s’ha impulsat l’activitat quirúrgica fins al punt de tancar el 2023 com l’any “amb més intervencions que mai”. En concret, segons les dades fetes públiques pel Departament, l’any passat es van fer 42.375 intervencions. Són un 23% més que el 2022 (34.446) i un 15,5% més que el 2019, el darrer any prepandèmia (36.665).

Les més de 42.300 intervencions engloben tots les operacions fetes als hospitals de la xarxa pública de les comarques gironines (Trueta de Girona, Santa Caterina de Salt, Palamós, Figueres, Olot, Campdevànol i Blanes-Calella). També, les intervencions quirúrgiques que s’han derivat a la Clínica Girona i a la Salus Infirmorum de Banyoles. Heredia ha exposat que, en aquests dos centres, solen fer aquelles operacions de baixa complexitat (com cataractes o pròtesis). Aquí, s’hi fan unes 3.000 intervencions anuals derivades per la xarxa pública (suposen el 6,8% del total de les operacions que provenen de llista d’espera).

Augment dels pacients que han de ser operats

El gerent ha destacat que, en paral·lel a l’augment d’intervencions, també hi ha hagut un increment del nombre de pacients nous que necessiten passar per quiròfan. De fet, el 2023 és l’any amb més entrada de pacients en llista d’espera d’ençà del 2018. A la demarcació, n’hi ha hagut 48.469. Són un 10,8% més que l’any anterior (43.743) i un 9,6% més que el 2019 (43.786).

“Hem fet un esforç important per atrapar la llista d’espera acumulada per la pandèmia en un any en què també hi ha hagut un increment important d’entrada de nous pacients”, ha subratllat Heredia. Les xifres així ho recullen perquè l’any passat va tancar-se amb 18.383 pacients pendents d’operar-se, 3.107 menys que el 2022.

El gerent ha afirmat que han posat el sistema sanitari “a tota màquina”, no només els hospitals sinó també l’atenció primària. De fet, diu que l’augment dels nombre de pacients que s’han d’operar també es deu a la detecció i als diagnòstics que es fan a través de visites al CAP i derivacions als especialistes. “El balanç és positiu i l’objectiu és continuar en aquesta línia per continuar reduint les llistes d’espera”, ha dit Heredia.

70 dies menys

Segons les dades de Salut, l’activitat del 2023 ha permès reduir, de mitjana, el temps d’espera per al quiròfan en 70 dies. Ara, la mitjana se situa en 156 dies en el global d’intervencions. “S’ha fet un esforç per operar aquells pacients que feia més temps que s’esperaven”, indica el gerent.

Això sí, en el cas d’aquelles intervencions que, per llei, s’han de fer dins d’un temps determinat, Jaume Heredia ha dit que “tots els pacients s’operen dins de termini”. Salut fixa un temps màxim d’espera per a una trentena d’operacions que es consideren prioritàries. Així, per exemple, els pacients de cirurgia oncològica (excepte els que tinguin càncer de pròstata o bufeta que serà de 60 dies) esperaran com a màxim 45 dies abans no els operin. Per la seva banda, els de cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària han de passar pel quiròfan abans de tres mesos i els de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll trigaran com a màxim sis mesos per ser intervinguts.

Gemma Masó i Casadevall
Periodista de Ràdio Marina.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit