Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Salut creu que les proves de plom en sang a Bonmatí no seran “anòmales” i confia tranquil·litzar la població


Salut creu que les proves de plom en sang que es faran a Bonmatí no donaran resultats “anòmals” i confia tranquil·litzar la població. El gerent de la Regió Sanitària, el doctor Miquel Carreras, explica que a banda de les analítiques a infants i dones embarassades, fa temps que s’està monitoritzant l’empresa de reciclatge de bateries propera al poble i s’han fet altres estudis que no han detectat “cap afectació clara”. Entre d’altres, per exemple, analitzant si els menors de 25 anys desenvolupaven alguna patologia o bé els escolars veien afectat el rendiment.

Els anàlisis de plom en sang, que es faran al consultori local dilluns a la tarda, s’adrecen als infants de 0 als 14 anys i a dones embarassades. Carreras ha explicat que Salut ha decidit tirar-los endavant arran de la “preocupació” mostrada tant per la població com l’Ajuntament. Aquesta preocupació, com apunta el doctor, és arran de la presència d’una fàbrica de reciclatge de bateries propera al nucli de Bonmatí.

Primer cop que es fa un estudi com aquest

Aquesta és la primera vegada que el Departament fa un estudi així. “Sobre el plom n’hi ha hagut d’altres, però sí que és el primer que promovem adreçat a una població amb una idiosincràsia industrial per una activitat determinada”. Així ho ha concretat la vicepresidenta regional a Girona de l’Agència de Salut Pública, Lluïsa Mas.

Les extraccions a la població vulnerable es complementaran amb un cribratge ambiental -un Full Verd- a través d’una entrevista que es farà a les famílies sobre factors relacionats amb el seus hàbits i el lloc de residència. El gerent de la Regió Sanitària explica que les analítiques no parteixen de zero, perquè “fa temps” que a Bonmatí s’estan fent altres estudis. Entre aquests, mediambientals, que “no han detectat que els nivells de plom al medi es trobessin per sobre de la normativa”.

A més, a Bonmatí també s’ha analitzat si “hi havia alguna malaltia o incidència” derivada del plom entre la població. Entre d’altres, s’ha mirat si els menors de 25 anys desenvolupaven alguna patologia o bé si els escolars patien algun retard o afectació a classe. “No s’ha detectat cap mena de problema; o sigui que no hi ha una afectació clara en aquest aspecte, i això ens dona tranquil·litat”, ha dit el gerent de la Regió Sanitària.

Pel que fa a l’empresa, “que és el que preocupa”, Lluïsa Mas ha dit que esperen “no tenir sorpreses”, perquè la seva llicència ambiental ja inclou mesures continuades de plom. I durant els darrers anys, precisa Salut, la mitjana no ha superat els valors màxims.

3,5 micrograms

A l’hora d’analitzar la presència de plom en sang, el valor que es farà servir de referència serà el de 3,5 micrograms per decilitre, perquè és a partir d’aquí quan s’ha demostrat que hi pot haver afectació cognitiva. El doctor Miquel Carreras ja avança, però, que el Departament creu que les analítiques a Bonmatí no donaran resultats “anòmals”, i confia que això serveixi per “tranquil·litzar” la població.

Ara bé, Salut ja matisa que pot ser que algunes de les analítiques es trobin per damunt d’aquest valor. Perquè hi ha factors com el tabaquisme, les joguines, les joies o les canonades de plom que poder provocar presència del metall en sang. I d’aquí, precisament, la necessitat de fer el Full Verd.

“Haurem de mirar els casos de manera individualitzada, buscar a què ho atribuïm i fer recomanacions a les famílies per disminuir l’afectació”, precisa Mas. “Per exemple, si els pares fumen i no eliminem aquest tabaquisme de la llar, aleshores ens serà molt difícil reduir els nivells”, concreta la vicepresidenta regional de l’Agència de Salut Pública.

Inhalació o ingesta

Segons concreta Salut, l’exposició al plom es pot deure arran d’una inhalació -respirant pols contaminada- o bé per ingesta. Per exemple, bevent aigua. Lluïsa Mas explica que, en el cas dels infants, la presència del metall en sang n’afecta el desenvolupament cognitiu, “i aleshores hi poden haver problemes d’aprenentatge o de capacitat de concentració”.

Pel que fa als adults, explica la vicepresidenta regional, “a no ser que es tracti d’una situació aguda”, normalment la presència de plom en sang és “per acumulació”. I pot fer que la persona “pugui arribar a desenvolupar anèmies, talls renals o hipertensió”.

En el cas de Bonmatí, Salut confia tenir els primers resultats de les proves a principis de juliol. Per una banda, hi haurà els individualitzats (els de cada família); i per l’altra, aquells a nivell global de la població. “Com que es tracta d’un municipi petit, per tenir significació estadística ens cal fer una sèrie d’anàlisis, que ens permetin descartar altres factors d’exposició”, concreta Lluïsa Mas, en referència també a l’empresa de bateries. “Esperem, però que puguem estar tots tranquils”, conclou.

Foto: Xavier Pi // ACN

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit