Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Riudellots vincula l’elevat consum d’aigua amb el polígon

L’alcalde del municipi creu que aquesta xifra no reflecteix el consum domèstic real perquè s’hi inclou el que en fan les indústries que hi ha al polígon, per això demana a l'ACA que ho diferenciï


L’alcalde de Riudellots de la Selva, Josep Santamaria, ha vinculat l’elevat consum d’aigua amb les indústries que hi ha al polígon industrial. Per això ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ho diferenciï del consum domèstic. Segons ha publicat aquest dimarts l’ACA, el municipi ha tingut un consum de 665 litres per dia i habitant a l’octubre. Malgrat tot, Santamaria creu que el consum de l’aigua que en fan els veïns “quedaria per sota” del límit que estableix la fase de presequera. L’Ajuntament ja està treballant amb l’empresa d’aigües per poder sectoritzar la xarxa i tenir les dades de consum per habitant més fidel a la xifra actual.

Riudellots té 2.072 habitants censats, però és un dels municipis catalans amb més consum d’aigua a l’octubre segons dades de l’ACA. L’alcalde del municipi creu que aquesta xifra no reflecteix el consum domèstic real perquè s’hi inclou el que en fan les indústries que hi ha al polígon. Així ho explica Santamaria.

“La veritat és que som un municipi de 2.150 habitants, aproximadament, i tenim un polígon amb 10.000 treballadors. Això fa que s’hauria de diferenciar, que no es fa actualment, el consum domèstic del consum d’ús industrial. A més, a això hi sumem que les indústries més grans del nostre municipi, les que tenen més volum de treballadors, són empreses que utilitzen l’aigua com a font dels seus processos. Com les càrnies, que tant en l’elaboració del seu producte final com en la neteja de les instal·lacions utilitzen l’aigua. Així, per tant, nosaltres el que demanem és que es faci una diferenciació entre el consum d’aigua domèstic i l’industrial. 

Ara, Riudellots ha entrat en fase de preemergència. Això vol dir que el consum s’haurà de limitar als 210 litres d’aigua al dia per habitant. L’alcalde demana a l’ACA que exclogui les indústries d’aquest còmput per tal que no impliqui sancions al municipi.

Un municipi “molt conscienciat”

Santamaria ha remarcat que el poble està “molt conscienciat” de la situació excepcional per la manca d’aigua que hi ha arreu del país. Des del consistori també han deixat de regar zones verdes. A més, l’alcalde assegura que ja han detectat arbres morts per la falta d’aigua i tots els parcs “estan ressecs i cremats”.

Tot i això, Santamaria creu que si es poguessin tenir dades diferenciades entre el consum que tenen els veïns i les empreses de Riudellots, el poble “quedaria per sota” de les limitacions que imposa l’ACA en aquesta nova fase.

A l’espera d’una resposta per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, el consistori també ha parlat amb l’empresa d’aigües que hi ha al municipi per intentar “sectoritzar” el consum. Un conjunt d’inversions complexes i costoses que ajudarien a veure a on es concentra el consum més gros d’aigua.

En paral·lel, l’alcalde també ha avançat que parlaran amb les empreses que hi ha al polígon industrial per buscar recursos que evitin l’ús de tanta aigua. “Cal tenir en compte que la majoria de factories que més aigua gasten tenen el seu propi pou, per tant si estiren la xarxa pública és que els recursos hídrics propis s’han acabat”, ha afegit el batlle de Riudellots.

Per últim, Santamaria ha demanat que no es posi a totes les empreses en el mateix sac, perquè “no totes gasten la mateixa aigua”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit