Portal de Continguts Digitals de Ràdio Marina

Riells i Viabrea és cada cop més vulnerable al foc i l’aigua


Riells i Viabrea és un municipi cada cop més vulnerable “al foc i l’aigua” arran de l’emergència climàtica. El municipi selvatà compta amb quatre rieres que creuen els nuclis urbans i disseminats i que si plou molt es poden desbordar i provocar inundacions. A més, també hi ha urbanitzacions que es van construir “enmig del bosc” que, en un context de crisi climàtica, fa augmentar el risc d’incendi. Davant d’aquesta situació, des de fa 5 anys el consistori cobra anualment una taxa de 18 euros per poder mantenir les franges perimentrals i netejar les rieres cada any.

Josep Maria Bagot, alcalde de Riells i Viabrea, recorda en declaracions a l’ACN que el municipi queda “al capdavall dels turons”, per tant, “quan plou més amunt, l’augua ens la bevem nosaltres”. A més, Bagot també diu que moltes de les cases de les urbanitzacions han quedat envoltades de natura. Així, si bé fins ara tot plegat no implicava cap perill, l’emergència climàtica incrementa la vulnerabilitat del municipi. Cada vegada és més freqüent que hi hagi episodis de pluja intensa, fet que implica un augment del cabal de forma puntual de rieres. L’alta temperatura i la manca de pluja també es tradueix en un augment dels episodis de sequera, que al seu temps comporta més risc d’incendi.

Davant d’aquesta situació d’augment de vulnerabilitat, des de fa 5 anys l’Ajuntament de Riells i Viabrea va estrenar una taxa en què cada habitatge paga 18 euros. Amb els diners recollits amb aquesta taxa, el consitori té marge per netejar les franges perimetrals i les rieres cada any. D’aquesta manera, es prreveu reduir l’afectació en habitatges en cas d’incendi o d’inundació “sense hipotecar el pressupost econòmic”, com apunta Bagot.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

El més llegit